Annons

Tropiska temperaturer i länet under natten

Natten mellan lördagen och söndagen kommer att vara riktigt varm på sin håll i länet. Särskilt på Ölands norra udde, där meteorologerna räknar med en tropisk natt.
Kalmar län • Publicerad 31 augusti 2019
Räkna med en varm kväll och natt i Kalmar län.
Räkna med en varm kväll och natt i Kalmar län.

Tropiska temperaturer väntar i länet under natten. Enligt en prognos från SMHI kan kvicksilvret klättra över 20-sträcket, åtminstone på en del platser.

– Störst chans är det i de södra delarna och ut över Öland, säger Alexandra Ålsson, vakthavande meteorolog på SMHI.

FAKTA

Tropisk natt

När temperaturen inte understiger 20°C under hela natten kallas det för tropisk natt.

Källa: SMHI

Annons

Även i Kalmar ska det bli varmt. Men den som funderar på att svänga förbi Nattloppet, under lördagskvällen, bör lämpligen inte ta ut segern i förskott, utan kanske ta med sig en långärmad tröja.

– In över fastlandet är det betydligt svalare. Öland sticker ut i år. Det ser ut som att vi har haft sådana här nattemperaturer vid två tillfällen på den södra udden. Den 28 augusti, då det var 20,2 grader, och en gång i slutet av juli, då det också var 20,2 grader. Vid Kalmar flygplats var det däremot ganska kallt vid samma tillfällen, säger Alexandra Ålsson.

Under förra årets rekordsommar såg landet många tropiska nätter. Annars är de relativt ovanliga. Ölands norra udde har inte sett en av det här slaget och vid den här tiden på året sedan 2002.

Erik TjusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons