Tropiska temperaturer i länet under natten

Kalmar län Artikeln publicerades
Räkna med en varm kväll och natt i Kalmar län.
Räkna med en varm kväll och natt i Kalmar län.

Natten mellan lördagen och söndagen kommer att vara riktigt varm på sin håll i länet. Särskilt på Ölands norra udde, där meteorologerna räknar med en tropisk natt.

Tropiska temperaturer väntar i länet under natten. Enligt en prognos från SMHI kan kvicksilvret klättra över 20-sträcket, åtminstone på en del platser.

– Störst chans är det i de södra delarna och ut över Öland, säger Alexandra Ålsson, vakthavande meteorolog på SMHI.

FAKTA

Tropisk natt

När temperaturen inte understiger 20°C under hela natten kallas det för tropisk natt.

Källa: SMHI

Visa mer...

Även i Kalmar ska det bli varmt. Men den som funderar på att svänga förbi Nattloppet, under lördagskvällen, bör lämpligen inte ta ut segern i förskott, utan kanske ta med sig en långärmad tröja.

– In över fastlandet är det betydligt svalare. Öland sticker ut i år. Det ser ut som att vi har haft sådana här nattemperaturer vid två tillfällen på den södra udden. Den 28 augusti, då det var 20,2 grader, och en gång i slutet av juli, då det också var 20,2 grader. Vid Kalmar flygplats var det däremot ganska kallt vid samma tillfällen, säger Alexandra Ålsson.

Under förra årets rekordsommar såg landet många tropiska nätter. Annars är de relativt ovanliga. Ölands norra udde har inte sett en av det här slaget och vid den här tiden på året sedan 2002.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.