Annons

Tre anklagas för försök att mörda Irandissident

Tre personer har gripits i USA, misstänkta för att ha planerat ett mord på en iransk dissident.
Formella anklagelser har riktats mot de tre, som har kopplingar till en östeuropeisk kriminell organisation enligt USA:s justitieminister.
USA • Publicerad 27 januari 2023
USA:s justitieminister Merrick Garland berättar på fredagen om ett mordförsök på en exiliranier. Tre personer har gripits.
USA:s justitieminister Merrick Garland berättar på fredagen om ett mordförsök på en exiliranier. Tre personer har gripits.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Informationen på torsdagen om stämpling till mord kom sedan federal polis i USA ringat in ett misstänkt nätverk.

En av de huvudmisstänkta greps utanför den iranske journalistens hem i New York, då han bar på ett automatvapen av typen AK-47. Den gripne tros ha lejts av två personer som misstänks vara ledande i ett kriminellt nätverk i Östeuropa med kopplingar till Iran.

Annons

En annan av de huvudmisstänkta greps tidigare i januari i Tjeckien och ska överlämnas till USA. En tredje person greps på torsdagen.

Anstiftan till mord

– Anklagelserna har utkristalliserats i en pågående utredning om den iranska regeringens försök att döda en journalist som befinner sig i USA, sade justitieminister Merrick Garland när gripandena offentliggjordes.

De tre anklagas formellt för pengatvätt, anstiftan till mord genom betalning. De tre är födda i Azerbajdzjan.

Den person som misstänks ha planerat dådet befinner sig i Iran, enligt domstolshandlingarna. Regimen i Iran pekas inte direkt ut i anklagelsepunkterna.

Garland sade att måltavlan för mordförsöket var "en journalist, författare och mänskliga rättighetsaktivist som är amerikansk medborgare med rötter i Iran".

Justitieministern namngav inte den utsatta personen, men enligt medieuppgifter rör det sig om en kvinna som utsattes för ett kidnappningsförsök 2021, då förövarna misstänktes försöka föra henne till Iran.

Tydligt mönster

– Regeringen i Iran har fortsatt att försöka komma åt offret sedan dess, sade Garland på en presskonferens.

Även Jake Sullivan, nationell säkerhetsrådgivare, pekade indirekt ut Iran för det planerade mordet:

– Fallet följer ett besvärande mönster av iranska regimsponsrade försök att döda, tortera och skrämma aktivister som förespråkar fundamentala rättigheter och friheter för iranier runt om i världen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons