Annons

Tre döms för försök att gifta bort 19-åring

Tre anhöriga till en 19-årig kvinna i Göteborg döms till fängelse för att de försökt gifta bort den unga kvinnan mot hennes vilja.
Enligt tingsrätten är det klarlagt att de anhöriga agerade med ett så kallat hedersmotiv.
Brott • Publicerad 10 mars 2020
Pappan, mamman och en tredje anhörig till en 19-årig kvinna döms av Göteborgs tingsrätt till mellan 14 och 18 månaders fängelse för hedersrelaterad brottslighet. Arkivbild.
Pappan, mamman och en tredje anhörig till en 19-årig kvinna döms av Göteborgs tingsrätt till mellan 14 och 18 månaders fängelse för hedersrelaterad brottslighet. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

19-åringens föräldrar, och en tredje anhörig, får fängelsestraff på mellan 14 och 18 månader. De döms av tingsrätten för stämpling till äktenskapstvång, olaga frihetsberövande och olaga hot, skriver Göteborgs-Posten.

För ett par år sedan träffade kvinnan, som då var 17 år, en pojke. Det tog slut när hennes föräldrar upptäckte förhållandet.

Annons

Sedan skaffade flickan en extra mobiltelefon för att kommunicera med vänner. När föräldrarna kom på detta, låste de in henne i en företagslokal. Därefter togs 19-åringen till föräldrahemmet, där hon hölls inspärrad. Samtidigt började de anhöriga planera för att gifta bort henne utomlands.

Men polisen larmades av en kamrat till flickan, och strax efter nyår kunde de tre nu dömda gripas.

Alla tre nekar till brott. Men tingsrätten litar helt på 19-åringens berättelse. Hon har nu en ny identitet och skyddat boende.

– Hon kommer aldrig mer att kunna träffa sin familj, säger kammaråklagare Jim Westerberg till GP.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons