Annons

Tre coronadödsfall i Kalmar på samma boende

Tre personer som avlidit i covid-19 bodde på samma särskilda boende i Kalmar län.
En anställd på Kalmar länssjukhus har smittats med viruset, men siffran kan vara högre eftersom regionen har brist på provtagningsvätska.
Coronavirus • Publicerad 1 april 2020
På bilden syns en anställd på infektionskliniken i Kalmar. Personen på bilden har ingen koppling till artikeln. Arkivbild.
På bilden syns en anställd på infektionskliniken i Kalmar. Personen på bilden har ingen koppling till artikeln. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Tre äldre män i Kalmar län har avlidit av covid-19 under den senaste veckan, enligt Region Kalmar. Alla tre bodde på ett särskilt boende på en mindre ort utanför Kalmar.

Männen var äldre än 80 år och utgör Kalmar läns samtliga dödsfall i covid-19, som är namnet på sjukdomen som coronaviruset ger upphov till.

Annons

– Det här är någonting vi har sett på andra ställen i Sverige, att man kan få in smittan på särskilda boenden. Vi är väldigt medvetna om att detta är en risk, eftersom det ofta befinner sig äldre personer på särskilda boenden och personer som tillhör riskgrupper, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar län.

– Då gäller det att göra vad man kan för att stoppa smittan där.

En i personalen smittad

Hittills har 38 personer i länet bekräftats ha insjuknat i covid-19. Tre av dem vårdas på intensivvårdsavdelning.

En anställd på Länssjukhuset i Kalmar har bekräftats smittad. Flera patienter på avdelningen där personen jobbar har också bekräftats smittade. Labbé Sandelin vill inte närmare beskriva vilken typ av avdelning det rör sig om med hänsyn till patientsekretessen, men säger att det inte är en avdelning som vårdar covid-19-patienter.

– Vi har hittat ett antal patienter och personal där vi tror att det är samma smittkälla. Men det är väldigt svårt att veta hur de har blivit smittade från början, och vem som har smittat vem, säger hon.

Brist på kemikalier

Smittspårningen försvåras av att regionen har brist på kemikalier som krävs för att genomföra provtagningar av de som misstänks vara smittade.

– Vi har varit väldigt noga med att provta framför allt de som läggs in på sjukhus med luftvägssymtom med eller utan feber, och de som får luftvägssymtom och feber inneliggande för att hitta eventuell smitta på sjukhus. Vi vill om möjligt inte ha någon smitta alls på sjukhus även om jag tror att det inte går att undvika helt, säger hon.

Få smittade bland vårdpersonalen

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det än så länge väldigt ovanligt i Sverige att vårdpersonal smittats.

– Vi håller koll på det och kommer successivt att införa en mer strukturerad uppföljning av de här fallen, för att så säkert det går ta reda på var de blivit smittade, vid vilka situationer och vilken utrustning de använt, så att vi kan skydda sjukvårdspersonalen så mycket som möjligt. Det är jätteviktigt att följa, säger han till TT.

TT: Går det att få en mer detaljerad siffra på hur många fall det rör sig om totalt?

– Nej, siffrorna är så små än. Vi kan inte gå ut med dem, för då går det att identifiera individer i olika delar av sjukvården.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons