Annons

Trasig vajer bakom dödsolycka i hamnen

Olycka • Publicerad 9 februari 2022
Det var en trasig vajer som orsakade den tragiska dödsolyckan i Torshamnen i Göteborg förra våren. Arkivbild.
Det var en trasig vajer som orsakade den tragiska dödsolyckan i Torshamnen i Göteborg förra våren. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det var en trasig vajer som orsakade den tragiska dödsolyckan i Torshamnen i Göteborg förra våren. Det slår Statens haverikommission fast i sin utredning, skriver Göteborgs-Posten.

Mannen arbetade på en dykfirma. Vid olyckan klämdes han fast mellan styrhytten på dykfirmans båt och en bro när de skulle lägga till för lunch.

Annons

Enligt Haverikommissionen var orsaken till olyckan ett utmattningsbrott i den reglagekabel som används för växling mellan fram och back. Felet gjorde att reglaget gav full fart framåt i stället för full fart back.

Utredningen pekar på att det varit nästan omöjligt att upptäcka felet på förhand. Och att den mänskliga faktorn därmed inte spelade någon roll.

Haverikommissionen rekommenderar att det borde föras en diskussion om ”ett eventuellt rekommenderat intervall för byte av särskilt utsatta komponenter".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons