Annons

Totalstopp för pilgrimer i Saudiarabien

Saudiarabien • Publicerad 5 mars 2020
Saudiarabien stoppar vallfärder till de heliga platserna i Mecka och Medina. Bilden visar ett fåtal pilgrimer vid Kaba i Mecka, i måndags.
Saudiarabien stoppar vallfärder till de heliga platserna i Mecka och Medina. Bilden visar ett fåtal pilgrimer vid Kaba i Mecka, i måndags.Foto: Amr Nabil/AP/TT

Saudiarabien har satt stopp för pilgrimsfärdande muslimer från utlandet med anledning av det nya coronaviruset – och hindrar nu också människor i landet från att vallfärda till Mecka eller Medina.

Ett första coronafall bekräftades i landet i måndags och ett andra under onsdagen. I bägge fallen var det saudier som nyligen hade rest till Iran.

Annons

Umra – det mindre vallfärdandet som sker utanför högtiden hajj – stoppas för såväl medborgare som invånare, rapporterar den statligt styrda nyhetsbyrån SPA. Beslutet uppges gälla tills vidare och omvärderas när situationen förändras.

Städerna stängs dock inte helt och hållet.

– Mecka är fortfarande öppet för besökare från hela kungadömet. Beslutet hindrar bara umra-aktiviteter, säger ansvarig minister Abdulfattah Mashat till tv-kanalen al-Arabiya.

Förra veckan slutade Saudiarabien att utfärda vallfärdsvisum till utlänningar och förbjöd människor från Gulfstaterna att komma dit. Turister från minst 25 coronadrabbade länder stoppas också från inresa.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons