Annons

Torypartiet förbereder sig för valförlust

Storbritannien • Publicerad 4 maj 2023
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak. Arkivbild.Foto: Frank Augstein/AP/TT

Den brittiska premiärministern Rishi Sunak och hans partikamrater i det Konservativa partiet rustar sig för stora förluster i sitt första stora valtest sedan han blev landets tredje ledare inom loppet av några kaotiska veckor i fjol.

Lokalvalet som hålls på torsdagen kommer belysa Storbritanniens viktigaste partiers ställning inför det allmänna valet som väntas nästa år.

Annons

Sunak medger att hans Toryparti står inför en "hård" rättegång efter tre års instabilitet med föregångarna Boris Johnson och Liz Truss. Men han framhåller ändå att det går åt rätt håll:

– Jag har bara varit premiärminister i sex månader men jag tror att vi gör goda framsteg, sade han i förra veckan.

Opinionsundersökningar har pekat på att oppositionspartiet Labour har tagit en stadig ledning. Partiet benämner valet som en folkomröstning om "13 år av Torys misslyckanden".

Största delen av resultaten väntas vara klara under fredagen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons