Annons

Törstiga fåglar tynar bort i indiska hettan

Värmeböljan i Indien plågar både människor och djur. På fågelsjukhuset i Ahmedabad har man tagit emot mer än 2 000 patienter den senaste månaden.
Indien • Publicerad 7 maj 2022
Duvor söker svalka i vattenpölar i New Delhi i april i år. Redan då var temperaturerna höga och de förväntas stiga ännu mer. Arkivbild.
Duvor söker svalka i vattenpölar i New Delhi i april i år. Redan då var temperaturerna höga och de förväntas stiga ännu mer. Arkivbild.Foto: Manish Swarup/AP/TT

Fåglarna som kommer in är svaga och uttorkade. Många har brutna vingar efter att ha fallit från träden.

– Vi får mellan 50 och 60 uttorkade fåglar varje dag, säger Gira Shah, en av grundarna till sjukhuset som startades av jainister, anhängare av en gammal indisk religion som predikar icke-våld och värnar om alla liv, stora som små.

Annons

Fåglarna som strömmar in registreras, mäts, vägs och undersöks av veterinär. De får behandling, men ungefär en fjärdedel är så uttorkade att de inte överlever.

De som återhämtar sig hålls i stora utomhusburar tills de är redo att släppas tillbaka ut. Andra, som är för svårt skadade för att klara sig i det fria, skickas till djurparker eller skolor.

Den extrema hettan sammanfaller med häckningssäsongen för flera arter, vilket gör att flera fågelungar och ungfåglar behandlas.

Sherwin Everett har arbetat på fågelsjukhuset sedan 2010 och säger att årets värmebölja har varit bland de värsta för fågellivet.

Värmeböljor har krävt mer än 6 500 människoliv i Indien sedan 2010, men Gira Shah och Sherwin Everett uppmanar folk att också tänka på lidande vilda djur de stöter på.

– Vi förväntar oss flera värmeböljor fram till juli och temperaturerna kommer att stiga, säger Everett.

– Så här långt har vi tagit emot ganska många fåglar som varit uttorkade. De kommande månaderna ser rätt dystra ut.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons