Annons

Topphemliga dokument hittade hos Trump

USA:s förre president Donald Trump utreds för brott mot spionerilagstiftningen. Det framgår sedan justitiedepartementet lagt korten på bordet om razzian.
USA • Publicerad 13 augusti 2022
Flygvy över Mar-a-Lago, tagen på onsdagen.
Flygvy över Mar-a-Lago, tagen på onsdagen.Foto: Steve Helber/AP/TT

Vid tillslaget mot Trumps Floridaresidens Mar-a-Lago tidigare i veckan tog FBI med sig en mängd lådor med material, varav 11 uppsättningar dokument innehållande mycket känslig information – endast avsedd att vara tillgängliga för specifika myndigheter.

Några av dem ska ha varit märkta "Frankrikes president".

Annons

Men allt är inte topphemligt. Bland det som nu finns i FBI:s förvar finns den order om benådning av Trumps vän Roger Stone, som presidenten skrev under 2020. FBI ska även ha tagit en pärm med fotografier och handskrivna lappar.

Av den nu offentliggjorda ordern om husrannsakan framgår att FBI utreder möjliga brott mot tre federala lagar, varav det allvarligaste faller inom spionerilagen. Misstankarna gäller inte direkt spioneri, utan insamlande, spridande eller förlust av hemligstämplat material.

Stort allmänintresse

Trump själv hävdade på fredagen att han hävt de tidigare hemligstämplingarna medan han fortfarande var president.

På den politiska arenan har Republikanerna riktat massiva klagomål mot insatsen mot Trump, och sagt att den var politiskt motiverad. Trump har själv gjort flera uttalanden i veckan där han bland annat uppmanat myndigheterna att förklara sig om tillslaget.

Justitieminister Merrick Garland bekräftade i torsdags att han personligen godkänt tillslaget. Han betonade att ett beslut om ett tillslag inte fattas lättvindigt.

Med argumentet att fallet har "mycket stort allmänintresse" bad Garland domaren Bruce Reinhart i Florida att släppa på sekretessen såvida Trump inte motsatte sig detta.

Flyttade material

Flera amerikanska medier noterar dock att Trump själv hade kunnat släppa informationen när han ville – hans advokater har i dagar haft en kopia på ordern om husrannsakan och ett kvitto på alla dokument och annat material som beslagtogs.

USA:s nationalarkiv uppgav i februari att man tagit emot 15 lådor med dokument från Trumps residens i Palm Beach i Florida. Enligt The Washington Post innehöll de handlingar som var sekretessbelagda och som Trump tagit med sig efter valförlusten. Där fanns bland annat korrespondens med Trumps företrädare president Barack Obama.

Dokumenten skulle enligt lag ha lämnats över i slutet av hans presidentskap men Trump tog dem i stället till Mar-a-Lago.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons