Annons

Tonåring döms för livsfarligt knivvåld i Malmö

En 15-årig pojke var nära att dö efter att ha utsatts för upprepade hugg eller stick mot både huvud och hals och sedan lämnats ensam kvar utan möjlighet att slå larm. Nu döms en tidigare klasskamrat till två års sluten ungdomsvård för mordförsök.
Brott • Publicerad 9 februari 2022
Den svårt skadade tonåringen hittades på en gångbana i Malmö den 30 september förra året. Nu döms en före detta klasskamrat för mordförsök. Arkivbild.
Den svårt skadade tonåringen hittades på en gångbana i Malmö den 30 september förra året. Nu döms en före detta klasskamrat för mordförsök. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Den svårt skadade tonårspojken hade ändå tur, denna sena septemberkväll i Malmö förra året. Förbipasserande hittade honom och ringde efter ambulans. Till en början hade han ingen puls och var starkt nedkyld, men han överlevde tack vare sjukvårdsinsatsen.

Hade den nu dömde 16-åringen varit vuxen så hade straffet blivit tolv års fängelse, skriver Malmö tingsrätt i domen. Han döms även att betala mer än 300 000 kronor i skadestånd.

Annons

Det finns, såvitt känt, inga vittnen till händelsen och tonåringen som nu döms hävdar att han agerade i självförsvar. Men både skadorna på den knivhuggne och resultaten från den tekniska undersökningen motsäger att det skulle handla om självförsvar, anser domstolen.

Även 16-åringens agerande efteråt talar emot honom, tycker Malmö tingsrätt: Han försökte inte hjälpa den skadade, han ringde inte efter ambulans och han tog ifrån honom hans mobiltelefon. Sedan lämnade han platsen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons