Annons

Bach om OS: "Följer WHO:s rekommendation"

Internationella olympiska kommittén (IOK) ska följa världshälsoorganisationens (WHO) rekommendationer kring ett eventuellt OS i Tokyo.
Det säger IOK:s ordförande Thomas Bach.
Coronaviruset • Publicerad 12 mars 2020
IOK:s ordförande Thomas Bach. Arkivbild.
IOK:s ordförande Thomas Bach. Arkivbild.Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT

Han har tidigare sagt att IOK inte har diskuterat att ställa in eller skjuta upp spelen i Tokyo. Men utbredningen av coronaviruset klassas numera som en pandemi och Thomas Bach har på nytt uttalat sig, i en intervju med tyska tv-kanalen ARD.

– Vi kommer att följa WHO:s rekommendation, säger Bach, men lägger till att IOK fortsätter att förbereda sig för ett "framgångsrikt" OS.

Annons

Bach konstaterar också att det finns "allvarliga problem med kvaltävlingar" inför OS. Flera OS-kval har redan ställts in och Bach menar att idrottare, inte minst från länder hårt drabbade av coronaviruset, måste erbjudas rättvisa möjligheter att kvalificera sig under dessa "väldigt svåra förhållanden".

– Vi måste agera väldigt flexibelt här, säger Bach.

USA:s president Donald Trump föreslog tidigare på torsdagen att OS ska kunna skjutas upp ett år på grund av coronaviruset.

– Det vore synd, men jag gillar det bättre än jag gillar tomma arenor, sade han till reportrar i Ovala rummet.

Tokyos guvernör Yuriko Koike menar att det inte är rimligt att ställa in kommande sommar-OS:

– Man kan inte säga att tillkännagivandet om en pandemi inte skulle ha någon inverkan … Men jag tycker det är otänkbart att ställa in.

OS i Tokyo är planerat att hållas mellan 24 juli och 9 augusti.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons