Tjuvar slog till mot Stasimuseum i Berlin

Kultur • Publicerad 1 december 2019
Stasimuseet i Berlin utsattes för ett inbrott natten mot söndagen. På bilden syns Brandenburger Tor. Genrebild.
Stasimuseet i Berlin utsattes för ett inbrott natten mot söndagen. På bilden syns Brandenburger Tor. Genrebild.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Stasimuseet i Berlin, som visar föremål kopplade till den fruktade säkerhetspolisen i tidigare Östtyskland, utsattes för ett inbrott natten mot söndagen. Tjuvar tog sig in genom ett fönster, slog sönder flera montrar och stal medaljer och guldsmycken.

Museets chef Joerg Drieselmann berättar för den tyska dagstidningen Der Tagesspiegel att en av de stulna medaljerna är en Karl Marx-orden, som var Östtysklands förnämsta förtjänstorden.

Stasimuseet, även känt som Forschungs- und Gedenkstätte Normannenstrasse, är både ett museum och forskningscenter, beläget i den byggnad som förut var Stasis högkvarter i stadsdelen Lichtenberg i Berlin.

Det är det andra uppmärksammade inbrottet på ett museum i Tyskland den senaste veckan. Den 25 november stals smycken och andra skatter, som sägs vara värda upp till motsvarande tio miljarder kronor, från museet Grünes Gewölbe (Gröna valvet) i Dresden.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.