Annons

Tjänstemän måste le – annars får de böter

Filippinerna • Publicerad 14 juli 2022
Filippinernas nye president Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr. log i samband med sin seger i presidentvalet i maj. Arkivbild.
Filippinernas nye president Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr. log i samband med sin seger i presidentvalet i maj. Arkivbild.Foto: Aaron Favila/AP/TT

Offentligt anställda i en ort i Filippinerna har fått order om att le på jobbet – annars kan de få böter.

Aristotle Aguirre, nyvald borgmästare i orten Mulanay på den filippinska huvudön Luzon, har infört en ny regel om att de måste le. De ska tjäna folket och samtidigt skapa en "känsla av lugn och en vänlig stämning", enligt borgmästarens påbud.

Annons

Den formella åtgärden är ett svar till flera invånare som har klagat över dåligt bemötande inom offentlig verksamhet, enligt Aristotle Aguirre. Han nämner kokosnötsodlare och fiskare som har fått promenera i en timme för besöka till exempel stadshuset för att göra sina ärenden.

– Och när de har kommit fram så har de förfärats av attityden hos de människor som de haft med att göra, säger borgmästaren.

Surmulna tjänstemän kan som mest straffas med böter motsvarande ett halvårs lön, eller stängas av från sin tjänst.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons