Annons

Tiotusentals dör av dålig luft i Peking

Kina • Publicerad 9 juli 2020
Tiotusentals människor beräknas ha dött i år till följd av luftföroreningar i Peking och Shanghai. På bilden bär en kvinna ett andningsskydd i ett smogtätt Peking. Arkivbild från 2018.
Tiotusentals människor beräknas ha dött i år till följd av luftföroreningar i Peking och Shanghai. På bilden bär en kvinna ett andningsskydd i ett smogtätt Peking. Arkivbild från 2018.Foto: Andy Wong/AP/TT

Luftföroreningar i de kinesiska storstäderna Peking och Shanghai bedöms ha orsakat omkring 49 000 människors död – hittills i år.

Enligt beräkningar från tre miljöorganisationer – Helsingforsbaserade Crea, Greenpeace Sydostasien och IQ Air – har städernas smutsiga luft också lett till ekonomiska förluster som uppgår till motsvarande 210 miljarder kronor. Siffrorna baseras bland annat på sjukfrånvaro.

Annons

Av dödsfallen beräknas 27 000 människor ha avlidit i den större staden Shanghai och 22 000 i huvudstaden Peking.

– Detta belyser också det faktum att föroreningen i Shanghai nu är nästan lika illa som den i Peking, då det har skett en mycket snabbare förbättring i Peking, säger Lauri Myllyvirta, analytiker vid Crea.

Luftföroreningarna i Kina har minskat överlag jämfört med förra året. Detta kan förklaras av den pågående pandemin och experter har varnat för bakslag när landet försöker sparka i gång industrisektorn igen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons