Annons

Tiotals döda vid dubbla attacker i Mali

Sammanlagt 64 människor har dödats i två attacker i Mali, enligt ett tv-sänt uttalande från militärjuntan. 49 av de döda uppges ha varit civila och 15 regeringssoldater.
Mali • Publicerad 8 september 2023
FN-styrkor i Timbuktu i Mali för två år sedan. Arkivbild.
FN-styrkor i Timbuktu i Mali för två år sedan. Arkivbild.Foto: Moulaye Sayah/AP/TT

En av de två attackerna genomfördes mot en båt på floden Niger nära staden Timbuktu, enligt militärjuntans uppgifter. Den andra attacken kom mot en militärbas i Bamba, längre nedströms i regionen Gao. Enligt uttalandet har en islamistisk extrem organisation – JNIM som har kopplingar till terrorrörelsen al-Qaida – tagit på sig ansvaret för dåden.

Det maliska militärstyret uppger att dess styrkor, som svar på attackerna, dödat ett 50-tal angripare.

Annons

Båten trafikerade en rutt mellan städer längs Niger och ska ha attackerats av "minst tre raketer" som riktats mot motorerna, enligt rederiet. Floden är en viktig transportväg i området, där väginfrastrukturen är dålig och det inte finns järnväg.

Tre dagars nationell sorg för att hedra de döda inleds under fredagen.

FN:s säkerhetsråd röstade i juni i år igenom en resolution om att avveckla det tio år långa fredsbevarande uppdraget Minusma i Mali.

FN:s fredsinsatser i Mali startade 2013 för att förhindra ett jihadistiskt maktövertagande i landet. Men Malis relation till FN har försämrats kraftigt sedan 2020 då en militärjunta tog över makten via en kupp. Efter det har Mali vänt sig allt mer mot Ryssland och de ryska Wagnerstyrkorna har anlitats av regimen för att bekämpa islamistisk extremism.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons