Timslånga köer med nya restriktioner

Långa, långsamma köer och förvånade kunder.
De nya restriktionerna skapade en del problem för varuhusen.
Coronaviruset • Publicerad 6 mars 2021
På Ikea i Kungens kurva kunde väntan vara timslång.
På Ikea i Kungens kurva kunde väntan vara timslång.Foto: Henrik Montgomery/TT
Gekås i Ullared tar nomalt emot 7|500 personer åt gången. För att minska köerna har Gekås delat upp varuhuset i två delar.
Gekås i Ullared tar nomalt emot 7|500 personer åt gången. För att minska köerna har Gekås delat upp varuhuset i två delar.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det nya maxtaket på 500 kunder skapade på lördagen en ovanligt lugn miljö inne på varuhuset – Ikeas största i Sverige – men utomhus ringlade sig kön lång med upp till en timmes väntetid.

Många kände helt enkelt inte till reglerna.

– De har blivit förvånade när de har kommit hit. Jag är ändå väldigt tacksam för att de flesta har visat stor förståelse och respekt för det vi försöker göra här. På det hela taget har det gått bra, säger Miriam Swärdh.

Hon säger att många heller inte hade uppfattat att man uppmanas att komma ensam, men att man med extra personal har sett till att folk i kön har hållit avstånd till varandra.

Restaurangen problematisk

Regeln att man måste sitta ensam vid ett bord i restaurangen orsakade en del friktion under dagen.

– Det är som i samhället i övrigt, att alla ser olika på olika restriktioner. Det är inte alla kunder som förstår hur de inte kan sitta vid samma bord när man lever ihop och åker bil ihop. Vi förstår hur de tänker, säger Swärdh.

TT: Har ni behövt avvisa någon?

– Det är ganska många kunder som har vänt. Eller så har de lagt sin order online, vilket vi uppmuntrar till. Och om man ska besöka varuhuset bör man försöka göra det på dagtid på vardagar.

På Gekås i halländska Ullared fattade man ett snabbt beslut efter att de nya restriktionerna offentliggjordes i torsdags. Man byggde en vägg mitt i varuhuset och skapade två separata butiker med egna in- och utgångar.

– Det var en himla tur att vi bestämde oss för att dela upp det i två varuhus, så att vi kunde styra köerna på olika håll, säger Gekås vd Patrik Levin.

Snabbt bygge

Han säger att dagen under förutsättningarna har gått bra och att det i snitt har varit ett par hundra människor i vardera kö.

– Hade vi inte öppnat varuhus två och hade haft två olika separata köer hade vi haft stora, stora bekymmer.

Väggen byggdes på en dag – mellan klockan sex på morgonen och tio på kvällen i fredags.

– Vi har jobbat hårt för att kunna lösa det här, säger Levin.

Någon sådan alternativ lösning har inte Ikea.

– Nej, det skulle jag inte säga att vi har i nuläget. Vi försöker självklart inte leta kryphål, det skulle motverka hela syftet med smittspridningen. Vi har mycket dialog med myndigheterna, för att se att vi gör rätt, men vi har inte haft någon diskussion om att dela upp varuhuset eller så, säger Miriam Swärdh.

Fakta: Nytt maxtak

Maxtaket på 500 personer i en butik samtidigt föreslogs av Folkhälsomyndigheten och gäller från och med lördagen.

Sedan tidigare gäller regeln om minst tio kvadratmeter per person, men då har vissa större varuhus kunnat ta in tusentals kunder samtidigt. Det nya maxtaket gäller oavsett vilken yta som finns tillgänglig.

Trängsel vid enskilda platser inne i lokalerna och i samband med in- och utpassering är anledningen till den nya regeln.

Regeln påverkar inte köpcentrum och gallerior.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.