Times utnämning – ett uppvaknande

Times utnämning av Greta Thunberg till årets person kan tyda på att amerikanska medier börjar vakna upp i klimatfrågan, säger svensk-amerikanske medieforskaren Christian Christensen.
Men den berömda utmärkelsen är inte nödvändigtvis ett ställningstagande.
Klimat • Publicerad 11 december 2019
Greta Thunberg. Arkivbild.
Greta Thunberg. Arkivbild.Foto: Armando Franca/AP/TT

Det är omöjligt att veta vad som döljer sig bakom chefredaktör Edward Felsenthals motivering att Greta Thunberg har blivit den "största rösten inom planetens största fråga", påminner Christensen som är professor i journalistikvetenskap vid Stockholms universitet.

Tidpunkten är dock intressant, säger han, med tanke på att USA nyligen beslutade att lämna det internationella klimatavtalet från 2015, samtidigt som det pågår ett internationellt klimatmöte i Madrid.

Saknas koncensus

Men oavsett om timingen är en slump, är utnämningen ett tecken på att amerikanska medier säger att Greta Thunberg är "en viktig person som vi måste lyssna på", enligt Christensen.

– Forskning har visat att amerikanska medier inte behandlar klimatförändringen som ett faktum på samma sätt som i Europa, den är tvärtom fortfarande omdebatterad, säger han.

– Medierna i USA har varit rädda för att ta ställning, kanske kan man se valet av Thunberg som att de har börjat gå över till inte längre behöva debattera om det är sant eller inte.

Splittrar landet

Greta Thunberg blev ett känt namn i USA under den gångna hösten när hon uppehöll sig i landet. Synen på henne splittrar högern och vänstern i två läger, säger Christensen. Högern ser henne som ett barn från Europa som kom dit för att tala om för dem hur de ska agera, samtidigt som vänstern ser Thunberg som en positivt laddad symbol för europeisk klimatpolitik.

Inte nödvändigtvis stöd

Men Christian Christensen tror inte att de flesta amerikaner uppfattar utnämningen i sig som särskilt kontroversiell, eftersom den ofta går till personer som gjort avtryck.

Han påminner om att utnämningen inte nödvändigtvis är ett ställningstagande.

– Utnämningen kan gå till en person som ofta har förekommit i nyheterna och skapat nyheter. Den behöver inte betyda att Time tycker att personen har haft rätt i allting, och är inte per definition ett stöd för hennes politiska uppfattning.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.