Tillstånd för bärplockare stoppas efter larmen
Enligt Sveriges ambassadör i Thailand Jon Åström Gröndahl står det klart att falska och felaktiga dokument lämnats in till ambassaden, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
– De uppgifter vi har i dag om de kontrakt och förutsättningar som råder ser jag inte att det är möjligt för ambassaden att medverka i den här hanteringen, säger han till radion.
Bärplockarna ska vanligtvis ha rätt till en garantilön på omkring 23 000 kronor. I verkligheten ser upplägget helt annorlunda. Många arbetare har i det dolda i stället fått skriva på skuggkontrakt med thailändska jobbagenturer.
I Bangkok Post har bärplockare bland annat berättat hur de tvingat skuldsätta sig genom att låna pengar från företaget, i vissa fall uppemot 40 000 kronor, för att bekosta visum, flygbiljetter, försäkringar och en hög ränta.
Anmälningar om människoexploatering
Beslutet från den svenska ambassaden sker även mot bakgrund om hur arbetsvillkoren i Sverige sett ut, ett ämne som varit återkommande efter varje avslutat bärsäsong.
I höstas inkom flera anmälningar om misstänkt människohandel och människoexploatering i Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Liknande anmälningar upprättades även 2021 och 2020, men utredningarna är komplicerade och leder till fällande domar.
I Västerbotten lades en förundersökning om mot ett svenskt bärföretag ned, då det bland annat inte gått att hålla förhör med målsäganden som antingen lämnat landet eller inte gått att identifiera.
Oklart om årets säsong
Enligt Jon Åström Gröndahl handlar det om att stå upp för ordning och reda på svensk arbetsmarknad, och för anständiga villkor.
– Jag tror inte jag är ensam om att genom åren tagit del av uppgifter och rapporter om missförhållanden för just thailändska bärplockare i Sverige, säger han.
Hur beslutet att stoppa arbetstillstånden kommer att påverka årets bärplockning är oklart.
2022 kom rekordmånga säsongsarbetare från Thailand till Sverige, totalt beviljade Migrationsverket 6 594 ansökningar om arbetstillstånd för att plocka bär.
Fakta: Beviljade arbetstillstånd för bärplockning
Antal beviljade arbetstillstånd för plockare av vilda bär:
2022: 6 594
2021: 5 176
2020: 3 092
2019: 6 199
2018: 4 987
2017: 3 079
2016: 3 326
2015: 3 990
Källa: Migrationsverket