Tillfälligt inhopp på teaterscen

Trekantenbon Åke Sandberg får agera skådespelare för en kväll. Han gör ett inhopp på scenen i Nobelpristagaren Elfriede Jelineks pjäs I alperna som Riksteatern visar på Kalmar teater den 6 mars.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2006

- De ringde från Kalmar teaterförening och frågade mig om jag kunde tänka mig att ställa upp, säger Åke Sandberg.

Han sade genast ja, trots att han egentligen aldrig spelat teater förut bortsett från i Riksteaterns stora satsning, Rannsakningen, som spelades i Kalmar 2000 med en rad lokala amatörer på scenen.

Brand i bergbanetåg Riksteatern turnerar just nu med Jelineks pjäs. På varje plats som pjäsen spelas medverkar någon från orten.

Pjäsen I alperna handlar om en olycka i Alperna 2000, då 155 människor, främst barn och ungdomar, dog när ett bergbanetåg fattade eld inne

i en tunnel. Elfriede Jelinek har använt olyckan som utgångspunkt för att skriva om kollektiv förträngning och sport men även om naturen och tekniken, vad som kan hända när människan i sitt övermod trotsar naturen.

Åke Sandberg ska vara med i inledningen av föreställningen och läsa en monolog. Han föreställer en fjällräddare från det förflutna, någon gång på 1930-talet tror han.

- Så jag ska ha äppelknyckarbyxor, skärmmössa och ryggsäck. Jag funderar på om jag ska bryta på tyska också, säger han.

Väcker mycket känslor Han har varit i Stockholm och sett pjäsen i Riksteaterns hus i Hallunda.

- Det var mycket intressant att se pjäsen. Den är oerhört stark och väcker mycket känslor, säger han.

Själv har han inte känt av några spelnerver inför föreställningen i Kalmar - inte än i alla fall.

- Nej, jag kan nog aldrig bli nervös. Jag tycker det är spännande att få vara med om nya saker.

Åke Sandberg har arbetat en hel del med radio, bland annat i Kanon FM och Radio Nybro. Han är nybliven pensionär från jobbet som expeditionsvakt vid Kalmar tingsrätt.

Tina Jeppsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.