Annons

Tidöpartierna miljardsatsar på fängelseplatser

Ekonomi • Publicerad 11 september 2023
Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren välkomnar förslaget. Arkivbild.
Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren välkomnar förslaget. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen och Sverigedemokraterna skjuter till ytterligare 1,5 miljarder kronor till Kriminalvården under nästa år för att bland annat öka fängelse- och häktesplatserna, och ytterligare fyra miljarder kronor för 2025, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Förslaget presenterades i partiernas gemensamma höstbudget. Pengarna läggs utöver det beräknade anslaget på närmare 14 miljarder kronor.

Annons

– Det här betyder att vi får möjlighet att fortsätta den historiskt stora expansion som vi befinner oss i och att vi får begärda medel under perioden 2023–2026, säger Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren till Ekot.

Holmgren säger att en viktig faktor även är att behålla personal, och att löneläget i stora grupper är besvärligt.

– Det handlar både om att bygga ut i den takt som vi behöver göra, i häkte, anstalt och frivård, men det handlar också om att klara vår kompetensförsörjning, säger Holmgren till radiokanalen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons