Annons

Tidigare ministrar gör migrationsutspel

Politik • Publicerad 4 juli 2020
Flera ex-ministrar anser att Sverige måste bevilja de ensamkommande som kom till landet 2015 permanent uppehållstillstånd. Arkivbild.
Flera ex-ministrar anser att Sverige måste bevilja de ensamkommande som kom till landet 2015 permanent uppehållstillstånd. Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT
Jan Eliasson (S), tidigare utrikesminister. Arkivbild.
Jan Eliasson (S), tidigare utrikesminister. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Alf Svensson (KD), tidigare biståndsminister. Arkivbild.
Alf Svensson (KD), tidigare biståndsminister. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl / TT
Hans Blix (L), tidigare utrikesminister. Arkivbild.
Hans Blix (L), tidigare utrikesminister. Arkivbild.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Inför den omdebatterade migrationsöverenskommelsen som ska slutas under sommaren mellan riksdagens partier kommer ett utspel från tidigare ministrar på olika sidor blockgränsen.

Hans Blix (L), Jan Eliasson (S) och Alf Svensson (KD) skriver i en debattartikel på Dagens Nyheter att Sverige bör ge permanenta uppehållstillstånd till de ensamkommande barn som kom in i landet under flyktingvågen 2015.

Annons

De menar att det skulle vara en del av att "stärka den svenska humaniteten" att låta de ungdomar som sökt asyl i Sverige innan de restriktiva temporära migrationslagarna infördes 2016 få permanent uppehållstillstånd. De skriver att när reglerna ändrades 2016 och började gälla retroaktivt, ändrades förutsättningarna från det tillfälle många sökte asyl. Och att gymnasielagen som kom på plats som plåster på såren för den förändring som skett tidigare har gjort asylärendena till en byråkratisk mardröm.

"Låt ungdomarna äntligen få andas ut, tryggt fortsätta sina liv här och bidra till Sveriges framtid. De – och många med dem – har väntat länge nog med detta", skriver de tidigare ministrarna i debattartikeln.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons