Annons

Tiden knapp för oljeinsats i semesterparadis

Febrila räddningsinsatser pågår ännu för att förhindra fortsatt oljeläckage i semesterparadiset Mauritius där 1 000 ton olja läckt ut från ett japanskägt lastfartyg – vars skrov nu tycks nära bristningsgränsen.
Mauritius • Publicerad 10 augusti 2020
Tiden börjar bli knapp för att bärga de 2|500 ton olja som ännu är kvar på fartyget MV Wakashio som gått på grund i Mauritius.
Tiden börjar bli knapp för att bärga de 2|500 ton olja som ännu är kvar på fartyget MV Wakashio som gått på grund i Mauritius.Foto: Georges de La Tremoille/MU Press/AP/TT

Fartyget MV Wakashio, som gick på grund utanför Mauritius sydöstkust i slutet av juli, bar på över 4 000 ton olja innan olyckan. 500 ton har kunnat bärgas men över 1 000 ton har läckt ut och förorenat koralrev, mangroveträsk och laguner i landet som utfärdat ett "miljönödläge" till följd av oljeutsläppet.

Försöken att bärga mer av fartygets olja bromsas av ogynnsamma väderförhållanden som gör det svårt för helikoptrarna att landa på fartyget. Och nu börjar tiden bli knapp – dykare har rapporterat att sprickor i lastfartygets skrov har bildats och att ett knakande ljud kan höras från fartygskroppen.

Annons

– Vi befinner oss i en avancerad del av bärgningen. Fraktfartyget har inte mycket tid kvar, säger en av de vetenskapsmän som arbetar med bärgningen.

Tusentals lokala volontärer har sedan fartyget gick på grund arbetat för att få bort oljan från stränderna i landet vars 1,3 miljoner invånare är beroende av fiske och turism, två näringar som nu hotas av oljeläckaget.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons