Annons

The Pipettes vill roa sin publik

"I like 60?s romance", säger Gwenno Saunders med värme i rösten. Hon är sångerska i brittiska The Pipettes och i dag, torsdag, kan du se dem på Emmabodafestivalen.
Nyheter • Publicerad 11 augusti 2005

Brightonbandet The Pipettes bildades för ett och ett halvt år sedan men som ni förstår sträcker sig influenserna ända bak till 1960-talet.

- Jag skulle beskriva oss som en tjejgrupp från 1960-talet - men med ett modernt sound. Största förebilderna är The Ronettes, men inom bandet har vi väldigt många olika influenser, vilket också bidrar till hur vi låter, säger Gwenno Saunders.

Annons

Och precis som The Ronettes är det tre tjejer som sjunger; Gwenno Saunders, Rose Dougall och Becki Stevens.

- Men sammanlagt är vi sju personer, tre tjejer och fyra killar - de spelar musiken och kallar sig för The Cassette. Jag var faktiskt den som gick med sist i bandet, det var för fyra månader sedan. Det var en tjej i bandet som slutade, Julie, för att hon ville syssla med sin egen musik, säger Gwenno Saunders.

Kom med i bandet efter audition

Det blev en lucka i bandet och efter att ha sett The Pipettes spela live i Cardiff bestämde sig Gwenno Saunders för att gå på audition.

- Alla tjejer som ser The Pipettes live vill vara med i bandet. Jag har tidigare sysslat med musik ensam, detta är första bandet jag någonsin velat vara med i. Det hölls en ganska stor audition och jag antar att jag var den som lärde mig dansstegen snabbast, säger Gwenno Saunders.

Så ni har koreografi på scenen?

- Ja! Jag är glad att du frågar. Vi har egen koreografi på scenen och det är jätteroligt när publiken både kan sjunga och dansa med under våra konserter. Sedan klär vi upp oss också, vi har våra "uniformer".

Liveframträdandena är alltså en viktig del för bandet och än så länge består deras diskografi nästan enbart av just liveinspelningar. Två singlar är dock släppta och ett album är på väg.

- I början av nästa år hoppas vi på att kunna släppa albumet och en tredje singel kommer under hösten. Vi har spelat mycket live så det ska bli spännande att gå in i studion, säger Gwenno Saunders.

Släpper skiva på ett litet bolag

Annons

Skivsläppet kommer sedan att ske på ett litet skivbolag - vilket The Pipettes är bekväma med. Målet har aldrig varit att hamna på ett stort bolag och på så sätt är kanske Emmabodafestivalen det perfekta stället för dem att spela på.

- Är det en indiepopfestival? Trevligt! Vi är självständiga och vi spelar popmusik. Men vi vill inte sätta oss själva under etiketten indiepop, vi vill bli populära och alla i bandet har från början blivit rekryterade av vår gitarrist Bobby. Men vårt första mål har alltid varit att spela för våra vänner - så på det sättet är vi väl indie, säger Gwenno Saunders och kommer i samma andetag in på bandets feministiska ståndpunkt.

- Vi är inte feministiska på det sättet att vi har en agenda. Jag skulle heller inte vilja säga att vi är anti-män, sådana fall är vi nog mer pro-män.

Och det märks om inte annat i deras repertoar. Publiken i Emmaboda kommer bland annat att få höra låtar med titlar som I like boys in schooluniforms.

- Vi pratar inte om girlpower, vi är snarare ganska skämtsamma. Jag hoppas att publiken lämnar spelningen med att leende på läpparna - och det kommer de att göra också. Vi ser verkligen fram emot att spela i Sverige, vi får mail från hela världen och det är en stor chans för oss att visa upp oss, säger Gwenno Saunders.

Vad händer framöver?

- Vi försöker spela live så mycket som möjligt och sedan ska vi släppa skivan, men jag tycker det är svårt att uppskatta vår potential. Folk upptäcker oss hela tiden och det är svårt att förutse hur stora vi kan bli, många som kommer på våra spelningar får en wow-känsla. Men vi tar en dag i taget, säger Gwenno Saunders.

Victor Johansson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons