Annons

Thailändskt framsteg i behandling av viruset

Virus • Publicerad 2 februari 2020
Kinesiska sjukvårdare flyttar en patient som smittats av det nya coronaviruset till en isolerad avdelning.
Kinesiska sjukvårdare flyttar en patient som smittats av det nya coronaviruset till en isolerad avdelning.Foto: Chinatopix via AP/TT

Thailändska läkare har med hjälp av en läkemedelsmix lyckats förbättra tillståndet avsevärt för en svårt sjuk patient som smittats av nya coronaviruset. På två dygn kunde den sängliggande kvinnan sitta upp, och ett virustest visade negativt, enligt det thailändska hälsodepartementet.

Den 80-åriga kvinnan behandlades med en kombination av två olika bromsmediciner för hiv samt ett influensaläkemedel. Hon hade då varit konstaterat smittad i 10 dagar.

Annons

Läkarna är dock försiktiga med att dra för tidiga slutsatser.

– Det här är inte botemedlet, men patientens tillstånd har förbättrats drastiskt, säger lungspecialisten Kriangska Atipornwanich och tillägger:

– Utsikterna är goda men fler studier behövs för att avgöra om det här kan bli en standardbehandling.

Sammanlagt 19 fall av virussmittan har konstaterats i Thailand. Det är det högsta antalet fall efter Kina – där smittan först upptäcktes – och Japan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons