Annons

Terrormisstänkte Manshaus omhäktad

Norge • Publicerad 4 november 2019
Mord- och terrormisstänkte Philip Manshaus under måndagens häktningsförhandling i Oslo tingsrätt.
Mord- och terrormisstänkte Philip Manshaus under måndagens häktningsförhandling i Oslo tingsrätt.Foto: Heiko Junge/AP/TT

Tingsrätten i Oslo har godkänt polisens begäran om att hålla den misstänkta högerextrema terroristen Philip Manshaus häktad i ytterligare fyra veckor.

Till skillnad från tidigare hölls dagens domstolsförhandling inte bakom stängda dörrar, vilket innebar att medier kunde närvara och återge vad som sades. Manshaus passade på att för första gången offentligt ge sitt motiv till attacken mot moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum och mordet på styvsystern den 10 augusti.

Annons

Han förde fram flera högerextrema och rasistiska åsikter, samt idéer om raskrig, vilka han använde som motiv till sina handlingar, rapporterar NRK.

Manshaus har erkänt att han avlossat skott vid moskén, där han övermannades innan någon hann dödas, och att han låg bakom sin styvsysters död. Men han erkänner sig inte skyldig till brott.

Polisen bad denna gång inte om en förlängning av brev- och besöksförbudet för Manshaus då man bedömer att det inte längre finns risk för en försämring av bevisläget.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons