Annons

Terrorexpert: Sverige en prioriterad måltavla

Fem män har gripits, misstänkta för att ha planerat ett terrorbrott i Sverige.
Att planerna kopplas till protesterna efter koranbränningen i januari, förvånar inte terrorexperter.
– Sverige har blivit en prioriterad måltavla, säger Magnus Ranstorp.
Brott • Publicerad 4 april 2023
Magnus Ranstorp, terrorismforskare vid Försvarshögskolan.
Magnus Ranstorp, terrorismforskare vid Försvarshögskolan.Foto: Jessica Gow/TT
Hans Brun. Arkivbild.
Hans Brun. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

På tisdagsmorgonen greps fem män i en koordinerad insats av polisens nationella insatsstyrka i Eskilstuna, Linköping och Strängnäs – misstänkta för att ha planerat ett terrorbrott i Sverige.

Terrorforskarna Magnus Ranstorp och Hans Brun är båda något överraskade över att ett så pass stort antal personer gripits i ett första skede.

Annons

– Fem personer är rätt många, ofta har det kanske handlat om två, tre personer, ofta också på en plats, så det är rätt ovanligt att det är många olika städer, säger Magnus Ranstorp, forskare vid Försvarshögskolan.

"Prioriterad måltavla"

Misstankarna gäller stämpling till terroristbrott och Säkerhetspolisen gör bedömningen att ett attentat inte var omedelbart förestående. Enligt Säpo kopplas terrorplanerna till protesterna efter den högerextreme politikern Rasmus Paludans uppmärksammade koranbränning i januari – och brottet knyts till terrorgruppen IS.

Magnus Ranstorp framhåller att utvecklingen är väntad till följd av ett förändrat säkerhetsläge som både han själv och Säpo tidigare har varnat för. Även uppgifter som sprids på nätet om att den svenska socialtjänsten kidnappar muslimska barn spelar in.

– Tidigare var det så att Sverige var en legitim, men inte prioriterad måltavla. Men nu har vi blivit en prioriterad måltavla på grund av koranbränningarna och LVU-kampanjen. Det har satt Sverige på kartan, framför allt den senaste koranbränningen, säger han.

Höjd samtalsnivå bland jihadister

Inte heller Hans Brun är förvånad att över att koranbränningarna får efterverkningar.

– De har höjt samtalsnivån i de jihadistiska sammanhangen. I de olika kanalerna som finns på sociala medier kan man se att många har blivit rejält upprörda över koranbränningarna och det var ju delvis det man ville uppnå, att provocera fram en konflikt, säger han.

– På kort sikt har vi en situation där det kanske är en något större risk för olika aktioner. Sedan får vi se om den här situationen varar över tid.

"Inte förvånande"

Flera rapporter som kartlagt den radikalislamistiska miljön visar att den finns utspridd i olika svenska städer, från norr till söder, enligt Magnus Ranstorp.

– I de större städerna handlar det inte om många personer, men de finns och Säkerhetspolisen har bra koll på vilka de är. I Linköping och Eskilstuna framför allt finns det individer som har den här våldsbejakande inriktningen, som är intresserade av attentat.

– Men Säkerhetspolisen har järnkoll på de här miljöerna, så det är inte förvånande att de har snappat upp någonting här.

Annons

Hans Brun uttrycker däremot en viss förvåning över att Linköping är en av städerna där det skett gripanden.

– Strängnäs och Linköping är orter som inte alltid brukar förknippas med jihadistiska nätverk. Eskilstuna har haft en del jihadism sedan en längre tid tillbaka.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons