TEMA AFFÄRSLIV: Möt krafterna bakom länets företag – från toppmäklare till unga företagare
Näringslivet är i mångt och mycket länets hjärta. Jobb och företagande är därför något vi prioriterar högt i vår bevakning – och du som läsare får gärna vara med och påverka innehållet i tidningen. Har du tips eller idéer, hör gärna av dig till vår näringslivsreporter Anna Borg på 0480–592 10 eller anna.borg@barometern.se.
Du väljer själv hur du vill läsa oss. Vill du få täta uppdateringar är våra nyhetsappar MinBarometern eller MinOT eller vår Affärslivssajt på vår webb något för dig, just nu kan du bli prenumerant och läsa allt i våra digitala kanaler för 49 kronor i 3 månader.
Föredrar mer samlade grepp paketerat i tidningsformat hittar du allt samlat i vår e-tidning här.
Här får du en överblick över vårens temanummer av Affärsliv:
Mäklarna och bostadsmarknaden i fokus
Det ena mäklarhuset har funnits i Kalmar i 30 år. Det andra kliver in på marknaden i länet. Båda får hantera köpare och säljare i en bransch som är het just nu. Affärsliv ger dig flera nya infallsvinklar på bostadsmarknaden:
Borgholms jättekliv – ser ny väg framåt
Ölands norra kommun är en uppstickare på näringslivsrankningen. Nu berättar vi varför lyftet har kommit – inte bara för kommunen utan även för Ölands Grävtjänst som är ett av länets mest snabbväxande bolag:
Två Kalmarbolag på den internationella scenen
Verkstadsföretaget Epiroc har gjort miljoninvesteringar och växer i Kalmar. Kontorsinredaren Mizetto satsade på premiumkvalitet – då kom lyftet. Vi tittar in på två företag i Kalmar som har globala ambitioner.
Möt leksakshandlaren Pernilla Rydersten
Det var slumpen som förde Pernilla Rydersten till leksaksbranschen för åtta år sedan, men i dag känner hon att hon hamnat rätt.
Mer läsning – vi sätter fokus på unga företagare
Nyheter korthet:
Anna Borg: ”När nördighet föder framgång för unga entreprenörer”
Förra året under pandemin startade fler unga företag än året innan. De gynnas av digitaliseringen och att det blivit enklare att starta företag, en annan förklaring är att det fanns färre jobb att söka. Dessutom har entreprenör varit ett av drömyrkena bland ungdomar de senaste åren.
I oktober 2015 befann jag mig i en sliten industribyggnad med kartonger och travar med kepsar utspridda i lokalen. Filip Klasson, 24 år, och Niklas Nordheim, 26 år, var fåordiga, jag upplevde att intresset för att vara med i tidningen var svalt. Niklas fingrade på några kepsar och Filip svarade pliktskyldigt på frågorna.
Då hade Hatstore sex anställda och omsatte cirka åtta miljoner. De unga entreprenörerna var gröna och att bli störst i Europa på att sälja kepsar och hattar på internet kändes avlägset. Att de tre år senare skulle bli ett av länets tillväxtbolag, en gasell, och omsätta cirka 67 miljoner, fanns inte på kartan. Idag har bolaget över 60 anställda och kepshögarna har bytts ut mot ett helautomatiserat lager.
”Jag är övertygad om att den stora passionen och modet att tro på sin nisch är två av grundstenarna till deras framgång.”Anna Borg om drivet bakom framgångssagan Hatstore i Kalmar.
När jag tänker tillbaka på det första mötet 2015, så fanns det ändå något. Det fanns stunder då Filip Klassons ögon lyste. När vi pratade om kepsar försvann tid och rum för honom och de fåordiga svaren byttes mot ett engagerat berättande. Hur han under sin tid som aupair i USA botaniserat bland kepsar i de stora butikskedjorna och upptäckt ett fantastiskt utbud, som saknades i Sverige. Där och då föddes affärsidén.
Jag är övertygad om att den stora passionen och modet att tro på sin nisch är två av grundstenarna till deras framgång. Sedan är det alltid avgörande i längden med affärsmässighet och klok hantering av bolagets ekonomi.
Ett lysande exempel, när ett intresse fött framgång för unga entreprenörer, är Spotify. Från början var inte Martin Lorentzon och Daniel Eks plan att förändra musikbranschen. De hade skapat en plattform för annonsering, men saknade en källa för att driva dit trafik. Daniels passion för musik påverkade och därför föll valet på just musik.
Statistik från Visma visar att 29 procent fler unga mellan 18 och 25 år startade företag 2020 jämfört med 2019. I det hör numret av Affärslivsbilagan har vi extra fokus på de unga entreprenörerna.
En driven entreprenör är 20-åriga Melker Johansson från Målilla. Han brinner för innovationer och design och har moderniserat och digitaliserat finsnickeriet. Målet är att utveckla det egna varumärket, lägga ut produktionen och jobba mer med design.
Start-up bolaget Homecraft AB drivs av 30-åringarna Dino Petrovic och Alexander Gabrielsson från Oskarshamn. De ska revolutionera bostadsmarknaden i världen med en ny digital lösning. För de har identifierat ett problem, som de vill lösa. Vackert så långt och energin och glöden finns där. De har utvecklat appen i två år och snart ska den ut på marknaden. Frågan är om it-lösningen är tillräckligt bra för att nå den breda massan?
Kommer Melker Johansson att bli välkänd för sina innovationer? Kommer Homecraft att frälsa Oskarshamn med techjobb? Är de lika drivna, fokuserade och nördiga som Hatstores grundare? Det ska bli spännande att följa.
Anna Borg, redaktör Affärsliv