Annons

Telenor gav olovlig information till polisen

Den norska teleoperatören Telenor har systematiskt lämnat ut samtalsinformation till polisen i Danmark som kräver domstolsbeslut, utan att något sådant funnits, rapporterar tidningen Politiken.
Danmark • Publicerad 2 februari 2020
Telenor har lämnat ut olovlig information till polisen, skriver tidningen Politiken.
Telenor har lämnat ut olovlig information till polisen, skriver tidningen Politiken.Foto: Roald, Berit/NTB Scanpix/TT

Det framgår bland annat av Telenors kommunikation med polisen, enligt tidningen.

Det handlar om så kallade signaluppgifter om en telefons geografiska plats som begärts ut. Men Telenor ska då även ha lämnat ut information om vilka telefonnummer som ringt till eller från telefonen.

Annons

Polisen har endast rätt att få ut den sistnämnda informationen vid brott som kan ge minst sex års fängelse.

Politiken skriver att Telenor missuppfattat lagarna kring utlämning av information, som ska ha pågått sedan september 2018. Telenor hävdar dock att mottagarnumret är något som automatiskt ingår i uppgifterna som bolaget skickar över.

"Och när vi får ett domstolsbeslut från polisen om tillhandahållande av signaluppgifter, är vi skyldiga att tillhandahålla all signalinformation som vi har, inklusive mottagarnummer", skriver Mette Krüger Eistrøm, juridisk chef för Telenor, till Politiken.

Det har tidigare avslöjats att polisen under 2019 fick både SMS-innehåll och motpartsnummer från Telenor när man efterfrågade signaluppgifter till brottsutredningar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons