Annons

Tegnell: Rimligt stänga skolor i Stockholm

Smittskyddsläkaren i Region Stockholm vill att kommunerna i länet akut övergår till distansundervisning för högstadieeleverna. Statsepidemiolog Anders Tegnell ser åtgärden som rimlig med tanke på läget i regionen.
Coronaviruset • Publicerad 11 december 2020
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

– Det här är en relativt rimlig åtgärd som kan ge effekt och inte minst kan det ge en rätt stark signaleffekt så att alla förstår att det är besvärligt i Stockholm, säger Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten (FHM), till TT.

Vården i Stockholm är nu illa ansatt av mängden covid-19-smittade och i ett läge som regionen själv sagt börjar bli ohållbart.

Annons

Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare för Region Stockholm, säger nu att högstadieskolorna från och med måndag bör övergå till distansundervisning och att en dialog förs med kommunerna – som ska informera skolor och elever.

Svårt läge

Anders Tegnell poängterar att FHM:s rekommendation fortfarande är att skolorna ska hållas öppna "så mycket som möjligt".

Samtidigt påpekar han att regionerna äger rätt att själva besluta i frågan, att vårdläget i Stockholm är exceptionellt och att ett sådant beslut i regionen "ligger väldigt mycket i linje med hur vi jobbar".

– Ibland måste man göra mer i vissa regioner, säger Tegnell.

Dessutom påverkas trängseln i just Stockholmsregionens offentliga miljöer, bland annat i kollektivtrafiken, relativt mycket av att barn och personal åker till och från skolorna varje dag.

– Överhuvudtaget blir rörelserna i samhället mindre när varken barnen eller lärarna är ute, säger Tegnell.

Arbetsplatser i stort

TT: Ser du att liknande beslut bör tas i några andra regioner?

– Det här är någonting som regionerna i första hand måste bedöma själva, och det är ju tajt i flera regioner – men det är ingen som sticker ut just nu och som befinner sig i ett läge där de behöver göra mer än de redan har gjort, svarar han.

– Det är en rätt blandad bild i smittspridningen den här veckan. En del regioner går ner, en del ligger flackt och andra går uppåt. Sedan får vi se hur det utvecklar sig de närmaste veckorna, fortsätter Tegnell.

Smittskyddet i Stockholm rekommenderar också att alla arbetsgivare erbjuder och uppmanar sin personal till distansarbete så långt det överhuvudtaget är möjligt. Även detta har FHM:s stöd.

Annons

– Arbetsplatser är ju en källa för potentiell smitta, säger Tegnell.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons