Tegnell om flockimmunitet: Kan stämma

Smittspridningen i Stockholm kan stanna av redan i juni, enligt professor Tom Brittons beräkningar. Även statsepidemiolog Anders Tegnell tror att det kan stämma – men inskärper att faran trots det inte är över.
Coronaviruset • Publicerad 9 maj 2020
Även om vi skulle få flockimmunitet i Stockholm tidigare än man trott är faran inte över, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Även om vi skulle få flockimmunitet i Stockholm tidigare än man trott är faran inte över, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto: Anders Wiklund/TT

Redan om en månad, i mitten på juni, kan en flockimmunitet ha nåtts i Stockholm, skriver Svenska Dagbladet. Det är Tom Britton, professor i matematik, som ligger bakom beräkningarna tillsammans med Pieter Trapman från Matematiska institutionen vid Stockholms universitet och Frank Ball vid University of Nottingham.

– Vi har använt en enkel modell med reproduktionstalet 2,5 (när varje person i genomsnitt smittar 2,5 personer) och kommer med denna fram till att flockimmuniteten inträder vid ca 40-45 procent i stället för 60 procent, säger Britton till SvD.

Flockimmunitet uppstår när en tillräckligt stor del av befolkningen är immun mot en smitta, vilket leder till att smittspridningen begränsas och så småningom klingar av. Och nu menar forskarna alltså att den kan nås snarare än man trott.

Resultatet från undersökningen är inte kvalitetsgranskad. Trots det tror statepidemiolog Anders Tegnell att det kan stämma.

– Det finns den del artiklar som talar för det som ser ganska vederhäftiga ut, att man får en effekt av immunitet redan innan man når den här totala flockimmuniteten. Det är lite det vi ser i Stockholm, säger han till TT.

TT: Så det kan innebära att vi har flockimmunitet i Stockholm i juni?

– Ja, men jag tror att vi måste vara försiktiga med vad vi menar med flockimmunitet. Det innebär inte att faran är över. Vi kommer fortfarande att ha mycket spridning, men på en låg nivå, säger han och fortsätter:

– Det är inte en signal om att allt kan återgå till det vanliga.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.