Tegnell: Finns behov att hälsa på varandra igen
Händer har tvättats och spritats. Folk har undvikit att kramas och ta varandra i hand. Avstånd har hållits.
I en intervju med TT för ett knappt år sedan sade Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, att han tog de ovanligt låga smittotalen för vinterkräksjuka och säsongsinfluensa som ett kvitto på att folk följt rekommendationerna för covid-19.
Från och med onsdag försvinner samtliga restriktioner kopplade till pandemin.
"Behov av att hälsa"
Tegnell får frågan om han önskar att vi ska fortsätta med några av de smittskyddsmässigt goda vanorna.
– Vissa saker kommer vi nog inte ha kvar. Jag tror att vi har ett behov av att hälsa på varandra på något sätt. Sedan vet jag inte jättemycket om effekten den här typen av åtgärder har på andra sjukdomar. Det är något vi får diskutera, säger han.
TT: Så vi kan slänga handspriten?
– Handsprit ute i samhället har vi ju varit ganska tveksamma till. Då är det bättre att tvätta händerna.
En annan rekommendation har varit att, under perioder, undvika resor. I samband med beskedet om lättnader lär reslusten öka.
TT: Hur tänker du där? Skulle du åka på utlandssemester i sommar?
– Vi befinner oss i en situation där resande alltid kan medföra en del problem. Vi tror inte att det är några risker åt det ena eller andra hållet, men man måste ha med sig i bagaget att det kan bli strul för att det kan ställas in eller att det ändras och stängs ned, säger Tegnell.
Pressträffarna snart slut
Statsepidemiologen har blivit rikskändis under pandemin, mycket tack vare de kontinuerliga myndighetsgemensamma pressträffarna klockan 14.
Enligt Folkhälsomyndighetens presschef Christer Janson håller man på så länge intresset är stort från journalisternas håll, men det verkar barka mot sitt slut.
Anders Tegnell får frågan om han på en personlig nivå tycker att det ska bli skönt. Han pausar lite kort och man kan skönja svaret i hans anlete.
– Det finns mycket annat vi hade kunnat pyssla med just nu, det får jag erkänna, säger han.