Annons

Tårgas mot demonstranter i Minneapolis

Nya protester har brutit ut i Minneapolis i USA – där utegångsförbud införts sedan en ung svart man av misstag skjutits ihjäl under ett polisingripande.
Polisen har försökt att skingra demonstranterna med hjälp av tårgas.
USA • Publicerad 13 april 2021
Protest utanför ett polisstation i Brooklyn Center efter det att en svart 20-årig man skjutits ihjäl under ett ingripande.
Protest utanför ett polisstation i Brooklyn Center efter det att en svart 20-årig man skjutits ihjäl under ett ingripande.Foto: Carlos Gonzalez/AP/TT

Oroligheter har brutit ut i en förort till Minneapolis för andra kvällen i rad. Hundratals människor trotsade måndagens regnväder och det utegångsförbud som har införts i ett försök att stävja protesterna.

Många samlades utanför polisstationen i Brooklyn Center och möttes där av kravallutrustad polis som använde sig av tårgas. Demonstranter uppges ha kastat flaskor, smällare och sten, men de flesta ska ha skingrats vid 23-tiden, enligt CNN.

Krossat hjärta

Annons

Tidigare under måndagskvällen samlades hundratals människor för att hedra 20-årige Daunte Wrights minne i en ceremoni i den korsning där han sköts.

– Mitt hjärta är krossat i tusen bitar, sade hans mamma, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Jag saknar honom så och det har bara gått en dag. Han var mitt allt, min son och jag kan aldrig få honom tillbaka. På grund av ett misstag? En olycka?

Wright sköts ihjäl när han var ute och åkte med sin flickvän i Brooklyn Center i söndags. Polisen stoppade bilen på grund av en trafikförseelse och upptäckte då att Wright var efterlyst. Vid ingripandet uppstod tumult och skott avlossades. Wright körde i väg skadad och kraschade några kvarter bort.

Polisen som sköt Wright hävdar att skjutningen var en olyckshändelse och att hon råkat avlossa sitt tjänstevapnen när hon egentligen skulle använda sitt elchocksvapen. Inspelningar som har släppts från hennes kroppskamera tycks stödja påståendet.

Polisen, som har 26 års erfarenhet i yrket, är avstängd i väntan på utredning.

Spänd stämning

Händelsen har ökat spänningarna i en stad som redan är på tårna med anledning av den pågående rättegången om George Floyds död vid ett brutalt polisingripande i Minneapolis förra året.

Wright sköts bara 16 kilometer från den plats där Floyd dödades och den tidigare polisen Derek Chauvin står nu inför rätta för dråp. Floyds död blev startskottet för stora protester mot rasism och polisbrutalitet runt om i USA och världen.

Advokat Ben Crump, som representerar Wrights familj, kallar händelsen omänsklig och påstår att den hade kunnat förhindrats.

– När Minneapolis och resten av landet fortsätter att hantera det tragiska dödandet av George Floyd, måste vi nu också sörja den här unge mannen och pappan, säger han enligt CNN.

USA:s president Joe Biden har manat till lugn.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons