Annons

Talmannen ställer inte in partiledardebatten

På onsdag håller riksdagen en partiledardebatt trots att smittläget inte förbättrats sedan i november då debatten ställdes in.
Politik • Publicerad 11 januari 2021
Riksdagens talman Andreas Norlén har inga planer på att ställa in partiledardebatten på onsdag trots fortsatt allvarligt smittläge. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

I november skulle riksdagen hålla en partiledardebatt om EU-politiken. Men efter överläggningar med gruppledarna meddelade talmannen att debatten ställts in.

– Jag vill med det här beslutet sända signalen till svenska folket att läget är mycket allvarligt och att även riksdagen behöver ompröva verksamhet som inte är absolut nödvändig, sade Andreas Norlén då.

Annons

Han framhöll att det på grund av det allvarliga smittläget inte är lämpligt att samla alla partiledare i samma lokal.

Sedan dess har smittläget i landet inte förbättrats, snarare tvärtom om. Men nu vill talmannen inte ställa in partiledardebatten.

– Det framstår inte som rimligt att ställa in två partiledardebatter i rad. Det vore ett betydande avsteg från riksdagens normala arbetsformer, säger Norlén.

– Det var också ett annat läge i november. Nya restriktioner hade precis presenterats. Då var det rimligt att riksdagen bidrog till att sända den starka signalen att alla måste ompröva allt man gör, säger han.

Även den här debatten föregås av nya restriktioner, den här gången lagligt bindande. Men talmannen framhåller att det nu finns ett värde i att på partiledarnivå debattera läget. Förra gången var det en EU-debatt, som "kunde uppfattas som mindre relevant".

En av de gruppledare som förra gången föreslog att debatten skulle ställas in var Anders W Jonsson (C). Nu har han inga invändningar, meddelar han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons