Annons

Taket för rot och rut dubblas

Rotavdraget höjs nästa år med 25 000 kronor, meddelar regeringen. Sammantaget dubblas taket på rot- och rutavdragen till totalt 150 000 kronor.
Villaägarna är glada men hyresgästerna sura.
Ekonomi • Publicerad 11 september 2023
Bostadsminister Andreas Carlson (KD) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff.
Bostadsminister Andreas Carlson (KD) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff.Foto: Anders Wiklund/TT

Höjningen, som ska träda i kraft den 1 juli nästa år, innebär att taket för rot-avdraget höjs från 50 000 kronor till 75 000 kronor. Nytt är också att taken för rut- och rotavdraget separeras. Det innebär att det för ett hushåll går att köpa skattemässigt avdragbara rut-tjänster för 75 000 på ett år och lika mycket rot, alltså sammantaget 150 000 kronor. I dag finns ett gemensamt tak på 75 000 kronor.

– Vi gör detta för att rut-avdraget inte ska tränga undan viktiga investeringar i renoveringar för hushållen, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff.

Annons

I fjol gjorde hushållen sammantaget rot-avdrag på 11,7 miljarder kronor. Exakt vad som väntas bli effekten av det höjda rotavdraget är oklart. Men regeringen beräknar att det blir ett skattebortfall på närmare en miljard kronor.

Positiva effekter

Med på pressträffen är även infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD), som konstaterar att man räknar med positiva effekter av höjningen.

– Vi förväntar oss att efterfrågan på rot-arbete kommer att öka, och att efterfrågan på arbetstillfällen i bygg- och anläggningsarbeten kommer att öka, säger Carlson.

Vid pressträffen presenterar ministrarna ytterligare två budgetnyheter. Det gäller vad man kallar bonusar till kommunerna.

Dels vad gäller omvandling av kontorslokaler till bostäder på 20 miljoner kronor 2024, följt av 25 miljoner per år 2025 och 2026. Dels vad gäller byggandet av fler småhus på 60 miljoner kronor 2024, följt av 75 miljoner per år kommande två år.

"Tråkigt besked"

Kommentarerna rullade in snabbt. Villaägarna är nöjda men inte de som bor i hyresrätt.

"Det är ett tråkigt besked från regeringen i dag. Detta ökar orättvisan mellan ägt och hyrt boende ytterligare och råder inte bot på bostadsbristen", skriver Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder i en kommentar.

"Det är en klok konjunkturstimulans för en krisande byggbransch, men underlättar även för landets småhusägare som brottas med stigande kostnader, räntor och elpriser", skriver Villaägarnas samhällspolitiske chef Håkan Larsson.

Rättad version. Taken för rut- och rotavdragen separeras. Det innebär att det sammantagna taket dubblas till 150 000 kronor.

Fakta: Taken i rut och rot

I dag finns ett tak på rot-avdraget på 50 000 kronor per år.

Motsvarande tak på rut-avdraget är 75 000.

Sammanlagt får ett hushåll i dag dock bara göra 75 000 kronor i rot- och rutavdrag, alltså exempelvis 50 000 på rot och 25 000 på rut.

Efter 1 juli 2024 höjs taket på rot-avdraget till 75 000 kronor.

Samtidigt separeras taken så att det blir möjligt att samtidigt köpa skattemässigt avdragsgiltiga rut-tjänster för 75 000 kronor och rot-uppdrag för 75 000 kronor på ett år, alltså sammanlagt 150 000 kronor.

Det är bara arbetskostnaden som är avdragsgill, med 30 procent.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons