Annons

Tågen bättre på att hålla tiden

Persontågen blir bättre på att komma i tid, enligt Trafikverket. Under januari ankom 85 708 av 90 867 tåg till sin slutstation i tid, vilket ger en punktlighet på 94,3 procent. Det är nära målet på 95 procent.
Trafik • Publicerad 12 februari 2020
Tågen blir mer punktliga. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kortdistanstågen hamnade under januari på en punktlighet på 96,2 procent, något bättre än toppnoteringen i december 2019. Även medel- och långdistanstågen blev bättre på att komma i tid.

För medeldistanstågen var punktligheten 93 procent, upp med 2,1 procentenheter, och för långdistanstågen 88,9 procent, upp med 4,5 procentenheter.

Annons

De förbättrade siffrorna beror på flera saker, menar Trafikverket.

"Vi har ett konstruktivt branschsamarbete som fokuserar på resultat, och dessutom genomförde vi flera insatser runt storstadsområden och på viktiga stråk förra året. Vi planerar också trafik och banarbeten med lite större marginaler tack vare nya konstruktionsregler", säger Roberto Maiorana, chef för verksamhetsområde Trafik, i ett pressmeddelande.

Även det för tåget gynnsamma vädret har bidragit till de förbättrade siffrorna.

Enligt Trafikverket är ett tåg i tid om det kommit fram inom fem minuter efter ankomsttiden. Inställda tåg räknas som försenade tåg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons