Annons

Tafsardagen: Uppblåst problem men viktig signal

Tafsa, filma och sprid. Uppmaningen till elever har fått polisen att gå ut och varna. Fenomenet belyser en problematisk vardag, även om "tafsardagen" är relativt okänd.
Skola • Publicerad 13 april 2021
Via sociala medier uppmanas elever att tafsa på andra elever och lägga ut filmer på övergreppen. Polisen varnar men problemet är "uppblåst". Arkivbild.
Via sociala medier uppmanas elever att tafsa på andra elever och lägga ut filmer på övergreppen. Polisen varnar men problemet är "uppblåst". Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Helgason påpekar att liknande uppmaningar om att tafsa varit en "tradition" i flera år och inte är något som uppstått i och med exempelvis spridningen på Tiktok. Polisen ser dock allvarligt på problemet och varnar för att torsdagen kan bli en "tafsardag".

– Det är en uppmaning som sprids som ett kedjebrev, vi har fått in olika rapporter om det. Men vi kan inte bedöma om det är stort eller inte. Det är mer att vi vill belysa problemet i sig, säger Lena Larsson, kriminalinspektör på nationellt it-brottscentrum vid Noa.

Annons

Att skolelever uppmanas tafsa på andra, filma det och sprida klippen är såklart problematiskt, säger Helgason men fenomenet är inte speciellt utbrett.

– Min bild är ändå att det är ett ganska uppblåst problem av myndigheter och vuxna, säger hon.

"Riktat mot högstadiet"

Helgason understryker att hon inte kan prata för alla elever, och att situationen garanterat ser olika ut på olika skolor. Men de hon har pratat med på olika håll i landet upplever inte problemet som utbrett.

– Som jag förstår det är det här mer riktat till högstadiet, och när jag gick där för ett par år sedan var det något som lärarna uppmärksammade oss på. Men vi hade aldrig hört talas om det, säger hon och fortsätter:

– Det är såklart ändå väldigt viktigt att man tar tillfället i akt och pratar om de här frågorna. Bara att det uppstår en fråga om att det ska bli någon slags "tafsardag" är problematiskt i sig – det gör ju att många unga kvinnor på högstadiet känner sig otrygga.

"Boys will be boys"

Just trygghetsbiten för unga kvinnor är något som Helgason själv har erfarenhet av.

– Jag har upplevt och jag har vänner som upplevt mycket med det här "boys will be boys"-argumentet. Jag har lärare som har sagt åt mig att jag inte ska bry mig om vad killarna gör för att de är killar, verkligen explicit sagt det till mig.

Att diskussionen den här gången rör sig mycket kring spridning på sociala medier tror inte Helgason förändrar grundproblemet.

– Min bild är att de flesta har en liknande inställning till sociala medier, man försöker ignorera så mycket kommentarer som möjligt. Man ska försöka vara så ointresserat intresserad som möjligt. Samtidigt påverkar det en ganska mycket hur ens vänner och allmänheten svarar på det man lägger upp.

Potentiella brott

Polisen tar i sitt meddelande upp tre olika sorters handlingar kopplade till "tafsardagen" som är eller kan vara brottsliga:

Den som tafsar på någon gör sig skyldig till sexuellt ofredande.

Att filma när man själv eller någon annan tafsar kan vara kränkande fotografering.

Spridning av filmklipp som innehåller tafsande kan vara olaga integritetsintrång, men kan även vara barnpornografibrott.

Källa: Polisen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons