Covidsjuka Sydneybor avlider i hemmet
Deltavarianten av coronaviruset fortsätter att spridas i Australiens folkrikaste delstater, med nya höga tal.
Under utbrottet har flera personer avlidit i sina hem, framför allt i landets största stad Sydney. Enligt 7 News rör det sig minst om fem personer, varav tre har varit mellan 30 och 39 år gamla.
– Det finns ett antal personer som har avlidit hemma som aldrig ens har gett sig till känna för vårdmyndigheterna. I vissa fall har de inte ens berättat för sin husläkare att de mår dåligt, säger delstaten New South Wales vårdminister Brad Hazzard på en presskonferens.
De drabbade bor framför allt i de socialt utsatta västra delarna av Sydney.
– I en del stora hushåll, där kanske bara en eller två personer arbetar, tror jag att det ofta finns ett motstånd att berätta för oss att de mår dåligt, för de vill gå ut och tjäna pengar, säger han.
Ojämnlikheter blottlagda
Peter Doukas, ordförande för Ethnic Communities Council i New South Wales som är en paraplyorganisation som samlar olika mångkulturella organisationer, säger att det är de sårbara som drabbas hårdast.
– Det är en stor tragedi att folk dör ensamma i hemmen utan att de tror att de kan söka vård, säger han till TT.
– Vi ser mycket högre (smitto)tal i områden med etnisk mångfald. Det är samma sak över hela Australien. Jag tror att det beror på en skepsis mot myndigheter från nyanlända, såväl som språksvårigheter, vilket inte är unikt för Australien.
Chris Moy är allmänläkare i Adelaide i delstaten South Australia och vice ordförande för den australiska läkarföreningen AMA.
– Covidsituationen har helt klart blottlagt ojämlikheter i samhället, säger han till TT.
Började i Bondi
Det nuvarande deltautbrottet inleddes i det välbärgade området Bondi i östra Sydney. Myndigheterna misslyckades då med att införa restriktioner i tid, anser Chris Moy och när smittan väl hade spridits till de mer utsatta västra förorterna var det kört.
– Det är mer tätt bebyggda områden, med fler människor i hushållen och fler anställda med så kallade nödvändiga jobb – som inom transport. Då blev en nedstängning inte längre möjlig, eftersom de som spred smittan var personer med den typen av arbeten.
Till en början var det också en lägre vaccinationsgrad i socioekonomiskt utsatta områden, på landsbygden och områden med stor andel ursprungsbefolkning, säger han.
– Det har funnits befolkningsfickor där det har varit svårt att få ut budskapet om att vara försiktiga och där det har funnits tveksamheter kring att ta vaccinet. Vi kommer antagligen att se tillbaka och inse att vi borde ha varit mer proaktiva med att få lokala ledare att pressa på för att ta vaccinet.
Ekonomisk press
Men en annan orsak är den ekonomiska pressen, att människor inte upplever sig ha råd att ta ledigt för att vaccinera sig, enligt honom.
Låg vaccinationsgrad, många som inte kan jobba hemifrån, misstänksamhet mot myndigheter och att en del har känt sig tvungna att fortsätta gå till jobbet kan ha blivit en farlig brygd.
– Den ekonomiska pressen har också lett till att man inte har sökt hjälp eller att man sökt hjälp för sent, säger Moy.
Vaccinationstrenden har dock vänt i några av de värst drabbade områdena, där man genom insatser och initiativ från lokala ledare har fått upp andelen vuxna som har tagit en första dos till över 80 procent, högre än övriga delar av Sydney.
– Det har varit ganska fantastiskt, några av de områdena har den högsta vaccinationstakten nu, säger Moy.
Varnar för självbelåtenhet
Både Chris Moy och Peter Doukas tror att situationen kommer att förbättras. Doukas lyfter dock viss oro för att de styrande ska bli självbelåtna och glömma bort de grundläggande problemen i de värst drabbade områdena.
– Utmaningarna kommer att fortsätta och bli större. Det rör sig om den ekonomiska återhämtningen och den sociala påverkan av nedstängningen. Det finns en oro över att man har undvikit att söka vård till följd av "stanna hemma"-ordern och att sjukdomar som kan förhindras kommer att öka när man inte har gått till läkare, säger han.
Hälsoministern Brad Hazzard betonar tills vidare att det finns hjälp – även ekonomiskt statligt stöd – att få för människor som är sjuka.
– Det allra viktigaste är att hålla sig vid liv, så snälla, tveka inte att söka hjälp hos vården.
Fakta: Deltautbrottet i Australien
Australien upplever sitt största coronoavirusutbrott sedan pandemin inleddes, med omkring 1 500–2 000 nya fall om dagen.
Omkring 17 600 personer är för närvarande smittade med coronaviruset i Australien. 14 500 av dem finns i den befolkningsmässigt största delstaten New South Wales, följt av den näst största delstaten Victoria, som har cirka 2 800 fall.
Australien har en befolkning på 25 miljoner personer och har registrerat drygt 1 000 dödsfall i covid-19.
67 procent av befolkningen över 16 år har fått en första dos, 42 procent är fullvaccinerade.
Källa: Australiska hälsodepartementet
Fakta: Deltautbrottet i Australien
En rad olika restriktioner gäller i Australien för närvarande. Gränserna till landet är stängda och mellan vissa delstater. Men det är stora skillnader mellan olika delstater och också mellan olika områden inom vissa delstater.
New South Wales: I Sydney, där smittan är som störst i landet, med omgivning ska alla stanna hemma, med några undantag som utomhusträning, rekreation och nödvändig handling (en person per hushåll, max en gång per dag), max fem kilometer från hemmet. Från och med måndag lättas reglerna, då får fem personer träffas utomhus för rekreation, så länge alla över 16 år är vaccinerade. Lämnar man sitt hem måste man bära munskydd. I vissa områden med stor smittspridning gäller utegångsförbud under natten.
Victoria: I Victoria, med storstaden Melbourne, är nödläge utlyst. I Melbourne råder munskyddskrav för alla över tolv år, order om att stanna hemma och nattligt utegångsförbud.
Huvudstadsområdet: ACT, med huvudstaden Canberra, är nedstängt med liknande regler som i Sydney.
South Australia: Max tre personer per fyra kvadratmeter, på barer får bara sittande gäster serveras och max 20 personer får träffas i privata hem (150 utanför hemmen), munskyddskrav på allmänna platser inomhus och i kollektivtrafiken.
Queensland: Vissa restriktioner i sydöstra delarna av delstaten. I övrigt få restriktioner, med maximalt 100 personer som får samlas i en bostad.
Tasmanien: Maximalt 250 personer får samlas inomhus (100 i en bostad), och 1 000 utomhus, med undantag för arenor, där en person per sittplats gäller.
Western Australia: Ett nödläge är utlyst, men i stort sett finns inga restriktioner.
Källa: Respektive delstatsregering