Annons

Sydafrikansk kross i VM-finalen i rugby

VM-finalen i rugby blev en sydafrikansk triumf. Efter slutsignalen ville laget skicka kärlek hem till hela nationen.
Rugby • Publicerad 2 november 2019
Sydafrika var numret större än England i VM-finalen i rugby. Cheslin Kolbe kunde jubla efter att ha fixat poäng sent i kampen.
Sydafrika var numret större än England i VM-finalen i rugby. Cheslin Kolbe kunde jubla efter att ha fixat poäng sent i kampen.Foto: Mark Baker

Världens bästa rugbynation heter Sydafrika. Landslaget, med smeknamnet Springboks, körde över England från start till slut i finalen. Engelsmännen kunde inte stå emot sydafrikanernas fysiska spelstil och mot slutet kunde Springboks kontrollerat spela av matchen och invänta guldjublet.

– Jag är tacksam för allt det här laget har gått igenom. Sydafrikas folk slöt upp bakom oss. Vi har så många problem i landet. Vi kommer från olika bakgrunder, men vi slöt oss samman, vi har visat vad vi kan uträtta tillsammans, sade Springboks kapten Siya Kolisi efter segern.

Annons

– Vi ville spela fysiskt och visste att det var vår chans i den här kampen.

Kolisi hade även ett tydligt budskap till alla fans:

– Jag har aldrig sett Sydafrika så här. Med alla utmaningar vi har som land. Vi spelar inte för oss själva längre, vi spelar för alla där hemma, för folket. Vi tackar er för allt stöd, vi älskar er. Tillsammans kan vi åstadkomma vad som helst.

"Heder åt Sydafrika"

England var på förhand favorit till guldet och på väg fram till finalen i Yokohama, Japan, besegrades Nya Zeeland – de före detta mästarnas första VM-förlust sedan 2007.

Englands kapten Owen Farrell efter finalförlusten:

– Jag är stolt över gruppen. All heder åt Sydafrika, de var bra i dag. Jag vill också passa på att tacka alla fans, hemma och här på plats.

"Respekt för England"

Sydafrikas förbundskapten Rassie Erasmus hyllade sitt lag efter finalvinsten, nationens första sedan 2007.

– Pojkarna trodde på sig själva, vi har varit tillsammans i 19 veckor. Vi har så mycket repsekt för England, de spelade väldigt bra. Vi hade kanske lite tur, men ja, vi är väldigt nöjda.

Även Erasmus ville skicka en hälsning till fansen på hemmaplan:

– Vi kände oss aldrig ensamma här, vi vet att det finns miljoner där ute, vi älskar dem och vi ser fram emot att komma hem.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons