Annons

Svinpesten oroar jägarna – inför nya möten

Oron är stor efter larmen om svinpest i Fagerstatrakten. Nu pågår ett intensivt informationsarbete och i kommuner nära den avstängda zonen ska jägareförbunden mötas flera gånger i veckan.
– Det är ett bra system för att samla in frågor från medlemmarna, säger Ulf Berg på Jägareförebundet Dalarna.
Djur • Publicerad 12 september 2023
Många jägare kontaktar Jägarförbunden med frågor om svinpesten. Arkivbild.
Många jägare kontaktar Jägarförbunden med frågor om svinpesten. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Många jägare har frågor om svinpesten och ringer till Jägareförbundet i Dalarnas län och kretsarna i Västmanland som ligger närmast den zon som stängts av på grund av den afrikanska svinpesten.

Därför har ordförande i dessa områden nu bestämt sig för att ha digitala videomöten tre gånger i veckan där de kan samla alla frågor och sedan ta fram korrekta svar.

Annons

– Folk ringer till mig och ställer frågor, jag kan svara på en del. Men det är bättre att samla ihop sig och sedan gå ut med svar som bygger på fakta och beprövad erfarenhet, för att låna begrepp från vården, säger Ulf Berg, ordförande i Jägareförbundet i Dalarnas län.

Avråder från lösa hundar

Just nu är många ute i skog och mark eftersom det är jaktsäsong. Medlemmarnas frågor handlar till exempel om i fall det är okej att låta sin hund springa lös i närheten av den avstängda zonen.

Det avråder Ulf Berg ifrån, eftersom hundar, precis som vilt, inte har koll på gränser.

Tanken är att frågorna sedan ska samlas upp centralt i organisationen, så att de kan nå fler medlemmar via exempelvis hemsidan.

I Örebro län har flera jägare undrat över hur de ska bete sig när de skjuter vildsvin.

– Det blir en stor procedur att jaga vildsvin nu. Det gäller att se till att allt avfall tas om hand på ett riktigt säkert sätt och inte lämnas kvar i skogen, säger Ola Karlsson, ordförande för Jägareförbundet i Örebro län.

Folk är dock inte oroade för att äta vildsvin, även om de är smittade, enligt honom, eftersom det är ofarligt för människor.

"Nytt läge vi står inför"

I flera av de län som omger Fagersta är oron stor, med många frågor från allmänheten. I Värmland har inga särskilda restriktioner införts, däremot pågår nu ett arbete för att i första hand informera, enligt länsveterinär Michaela Heidrich.

– Vi har påmint om de råd som funnits i flera år. Att tänka på att inte slänga matrester i skogen. Undvik att ta med köttprodukter till Sverige från länder där det finns svinpest, och komposterar man matavfall hemma bör man göra det i en sluten behållare, säger Heidrich.

I Västra Götaland kommer man bland annat att skicka ut nyhetsbrev med information.

– Det är ett nytt läge vi står inför så givetvis blir det oroligt. Det finns ett behov att ställa frågor så vi försöker svara så gott vi kan, säger länsveterinären Emma Andersson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons