Annons

Rasistiska inlägg på kapade SR-konton

Brott • Publicerad 10 oktober 2020
Rasistiska inlägg publicerades på flera av Sveriges Radios Twitterkonton sedan de kapats av någon obehörig. Arkivbild.
Rasistiska inlägg publicerades på flera av Sveriges Radios Twitterkonton sedan de kapats av någon obehörig. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Flera av Sveriges Radios Twitterkonton kapades under lördagseftermiddagen. Meddelanden på engelska, vissa med rasistiska budskap, publicerades på SR Ekots, SR Politiks och SR Ekonomis konton under en dryg halvtimme.

Inläggen raderades löpande, men publiceringarna upphörde inte förrän personal på Sveriges Radio raderade alla konton.

Annons

– En obehörig lyckades skicka tweets från våra konton. De kom absolut inte från oss. Vi ser naturligtvis allvarligt på att det kunde hända och kommer undersöka det noga, säger Sveriges Radios presschef Claes Bertilsson.

Ännu vet inte Sveriges Radio hur kapningen gick till eller vem som låg bakom den.

– Vi jobbar internt och försöker ta reda på vad det är som hänt, men jag kan inte säga det i nuläget utan nu har det handlat om att hantera den akuta situationen, säger Claes Bertilsson.

Ännu på lördagkvällen visste Sveriges Radio inget mer om hur dataintrånget gått till.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons