Annons

Sverigebilden kan sänka gruvindustrin

Aldrig under 2000-talet har intresset för leta efter metaller och mineraler i Sverige varit så litet. Branschorganisationen Svemin oroas av att Sverige ses som ett krångligt investeringsland.
Ekonomi • Publicerad 13 januari 2022
Falu gruva. Arkivbild.Foto: Ulf Palm/ TT

Med 109 ansökningar om gruvprospekteringar 2021 fortsatte en tydligt nedåtgående trend som pågått sedan 2019. Det är också en bottennotering under 2000-talet där 2020 med 123 ansökningar tidigare var allra sämst.

En del i förklaringen är den pågående coronapandemin enligt bergmästare Åsa Persson vid Bergsstaten som handlägger ärenden som rör prospektering och utvinning av mineral.

Annons

– Coronapandemin har gjort det svårare. De utländska företag som prospekterar har svårt att komma hit och även svårt att få hit utrustning. Sedan har gruvdebatten som pågått sedan 2013 påverkat också, säger hon till till TT.

Tungt vägande skäl

Maria Sunér Fleming, vd för branschorganisation för gruvrelaterade företag, Svemin, håller med men ser främst ett tungt vägande skäl:

– Det finns en coronaeffekt men den långsiktiga trenden är klar. Vi har ett minskat intresse för att investera i Sverige och det är djupt bekymmersamt. Det handlar om den bild som börjat etablera sig kring Sverige.

Som exempel anger hon förra årets rapport som det internationella branschorganet Mining journal publicerade där Sverige fallit kraftigt när det gäller bland annat tillståndshanteringar och nu ligger i botten ihop med länder som Thailand.

– Det handlar om att det tar så himla lång tid med tillståndsprocesserna och det är stora osäkerhet förknippad med Sverige. Det är ett enormt problem för Sverige att den här bilden nu har satt sig och det är nästan omöjligt att komma fram. Det ser vi också gång på gång.

Ett sådant exempel kom så sent som på torsdagen gällande Kaunis Iron i Pajalas kommun som nu får begränsa sin produktion efter domen i mark- och miljödomstolen.

– Mycket av det investeringskapital som ska flöda in i undersökningstillstånd och undersökningsarbete är utländskt, så bilden av Sverige är viktig. Det krävs krafttag för att vända den här trenden, säger Maria Sunér Fleming.

Ett regeringsuppdrag

Regeringen gav också i mars förra året ett uppdrag till att utreda att se över prövningsprocesser och regelverk för att som det heter "säkerställa en hållbar försörjning av innovationskritiska metaller och mineral". Utredningen ska dock inte presenteras förrän i oktober i år. Maria Sunér Fleming och Svemin lyfter att man vill se att fler värden ska vägas in i tillståndsprocessen.

– En av de saker vi också skulle vilja se är en reformering av Bergsstaten och att de får ta ett tydligare helhetsansvar och hålla ihop myndighetskontakter. Många utländska företag upplever det som ganska snårigt och det här är det första mötet med Sverige.

Av de ansökningar som inkom under 2021 har 85 stycken nu bifallits medan fem stycken fått avslag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons