Annons

Sverige vill delta i program för framtidsvapen

Försvarsmakten och Vinnova får i uppdrag att föreslå svenska kandidater till Natos innovationsprogram DIANA. Programmet syftar till att upptäcka, stötta och utveckla ny civil teknik som även kan användas i militärt syfte.
Politik • Publicerad 6 juli 2023
Försvarsminister Pål Jonson (M) under torsdagens pressfika med regeringen.
Försvarsminister Pål Jonson (M) under torsdagens pressfika med regeringen.Foto: Ali Lorestani/TT

– Nato arbetar hårt för att ligga på teknikens framkant för att ha övertag på det framtida slagfältet, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

– Vi tror att detta kan vara en stark markör för det svenska Natomedlemskapet, att vi är duktiga på teknik och innovation i Sverige.

Annons

Det handlar, enligt Jonson, om att "spinna" in civil teknik in i den militära sektorn. Det kan handla om områden som till exempel artificiell intelligens, nya material, kvantdatorteknik och bioteknik.

Regeringens uppdrag till Försvarsmakten och Vinnova handlar om att hitta start up-bolag, forskare och etablerade teknikbolag som utvecklar intressant teknik och som med hjälp av Nato kan sammanföras i en stödjande organisation, en så kallad accelerator, eller i ett testcentrum.

Uppdraget ska återrapporteras till försvarsdepartementet senast 31 oktober 2023.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons