Sverige trea – fick inte revansch på Norge

I våras norpade Norge VM-guldet före Sverige.
De svenska skidskyttedamerna fick ingen revansch i världscupstafetten i Östersund.
Norskorna kopplade greppet när Hanna Öberg bommade tre skott på slutsträckan.
Skidskytte • Publicerad 8 december 2019
Hanna Öberg under sista sträckan i stafetten.
Hanna Öberg under sista sträckan i stafetten.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hanna Öberg lyckades inte hålla ihop skyttet när hon åkte för stafettguld i VM och även nu sviktade hon på skjutvallen i Östersund.

Den svenska skidskyttestjärnan gav sig ut på den fjärde och sista sträckan i ledning strax före Norge. Men Öberg blev liggande länge i det första skyttet. Tre extraskott krävdes och när 24-åringen reste sig upp hade Marte Olsbu Røiseland redan lämnat vallen. 23,4 sekunder skiljde – en lucka som Hanna Öberg inte lyckades täppa till trots en fläckfri insats i det stående skyttet.

Trea bakom Schweiz

I stället blev det en fajt om andraplatsen med överraskningen Schweiz. Öberg räckte inte till mot Lena Häcki och Sverige fick nöja sig med en tredjeplats inför hemmapubliken, 10 sekunder bakom Norge.

Efteråt var Öberg inte särskilt sugen på att berätta om hur hon upplevde det liggande skyttet.

– Jag vet inte var jag har bommat någonstans, så jag har inte så mycket att säga, säger hon till SVT.

En som hellre pratade om sitt skytte var hennes lillasyster, Elvira Öberg. I karriärens första världscupstafett åkte 20-åringen andrasträckan och hon fick ett fint utgångsläge efter att Linn Persson stått för en bra förstasträcka.

"Är supernöjd"

Elvira Öberg gjorde det så bra att hon kom in till det andra skyttet i ensam ledning. Hon behövde ett extraskott, men löste uppgiften fint och såg till att Sverige behöll ledningen.

– Jag är supernöjd över att jag lyckades hålla fokus, för det är inte lätt att skjuta på bana 1, säger Elvira Öberg till SVT.

Mona Brorsson följde upp med ännu en bra svensk insats på tredje sträckan innan allt skulle avgöras. Det höll inte hela vägen, men för de svenska skidskyttedamerna känns det nog ändå bra att laget är tillräckligt starkt för att stå på pallen även när allt inte klaffar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.