Annons

Sverige stoppar exportkrediter till kol

Ekonomi • Publicerad 6 mars 2020
"Världen ser Sverige som klimatförebild och då är klimatomställningen vår bästa exportstrategi", säger klimatminister Isabella Lövin (MP) till DN.
"Världen ser Sverige som klimatförebild och då är klimatomställningen vår bästa exportstrategi", säger klimatminister Isabella Lövin (MP) till DN.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige ska sluta att ge stöd till utvinning, prospektering och transport av kol i form av exportkrediter från och med sista december i år, rapporterar Dagens Nyheter.

Beslutet fattades av Exportkreditnämnden efter att regeringen i december lanserade en ny exportstrategi, där ett av målen var stopp för exportgarantier till fossila företag senast 2022. Strategin var en del av januariavtalet.

Annons

Exportkrediter är statliga garantier eller förmånliga lån som erbjuds företag för att gynna svensk export. Frankrike och Storbritannien har tidigare infört restriktioner för förbränning av kol, men inte till transporter.

– Vi kan inte bygga en fossilfri välfärdsnation här hemma och bygga in andra länder i ett fossilberoende, säger klimatminister Isabella Lövin (MP) till DN.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons