Sverige nobbar EU-pengar till frukt i skolan

EU erbjuder pengar till frukt åt skolelever men Sverige har valt att tacka nej. Administrationen anses för omfattande, rapporterar SVT Nyheter Väst.
Skola • Publicerad söndag 08:56
Sverige har valt att inte ansöka om fruktstödet från EU. Arkivbild.
Sverige har valt att inte ansöka om fruktstödet från EU. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson/TT

Det handlar om ett EU-program med ekonomisk ersättning till skolor som delar ut och undervisar om frukt och grönsaker under skoltid, totalt på runt 1,5 miljarder kronor per år. Sverige har fått närmare 35 miljoner kronor i en preliminär budget, men har valt att inte ansöka om stödet.

Skolminister Lotta Edholm (L) påpekar för SVT att det är ”kommunen eller huvudmannens ansvar att se till att barnen i skolan får i sig den mat de behöver”.

Landsbygds- och infrastrukturdepartementet skriver i ett mejl till SVT Nyheter att frågan om att delta i EU:s skolfruktstöd prövades för några år sedan.

"Då valde man att inte gå med då administrationen i förhållande till den begränsade budgeten bedömdes som alltför omfattande", skriver departementet.

– Det är väldigt märkligt att Sverige valt att inte använda det, med tanke på den låga konsumtionen av frukt vi har, säger Elin Ramfalk, folkhälsostrateg på Cancerfonden, till SVT Nyheter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.