Annons

"Sverige kan agera annorlunda mot Turkiet"

Turkiet markerar kraftigt mot att president Erdogan liknades vid Mussolini i en aktion utanför Stockholms stadshus. Reaktionen kan leda till en förlängd Nato-process, men det finns saker regeringen kan göra annorlunda.
Nato • Publicerad 13 januari 2023
Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under en gemensam pressträff i Ankara i november.
Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under en gemensam pressträff i Ankara i november.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Det är många som tror att Erdogan redan hade bestämt sig för att vänta med ratificeringen till efter valet i sommar. Nu har han anledning att göra det, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Det var på onsdagen som en grupp demonstranter publicerade en video på Twitter. I videon syns en docka föreställande president Erdogan hänga i fötterna utanför Stockholms stadshus, korsklippt med bilder på Mussolini. Gruppen skrev också att Erdogan bör avgå, eller riskera att bli avrättad som den italienske diktatorn.

Turkiet tvunget att reagera

Annons

Aktionen anses från turkiskt håll vara ett bevis för att Sveriges åtgärder för att motverka terrorism inte har haft avsedd effekt. Den fördömdes också av oppositionen och riskerar nu att sätta käppar i hjulen för Sveriges ansökningsprocess till Nato. Det senaste i raden politiska utspel är att ett planerat möte mellan Sverige och Finlands talmän och det turkiska parlamentet ställs in.

– Samtidigt med det här uppdagades det att Sverige säger nej till utlämningar av fyra personer. Det är nästan så att Turkiet var tvunget att reagera. Det hade varit svårt att ta emot den svenska talmannen strax efter det här, säger Paul Levin.

Sverige kan agera annorlunda

Talman Andreas Norlén säger till svenska medier att han förstår ilskan, och att han själv kände ett "djupt obehag" när han såg videon.

Den mjuka tonen från Sverige är ett måste för att få till en snabb ratificering, enligt Levin. Samtidigt finns det saker som regeringen kan göra annorlunda.

– Den här regeringen har varit väldigt frikostig med höga ministerbesök. Poängen är att visa att man menar allvar med löftena i det trilaterala avtalet. Men när det här arbetet är i gång har vi inte mycket kvar att förhandla med, säger han.

Därför, menar Levin, kan ett alternativ vara att sprida ut besöken, och använda dem i förhandlingen.

– Såna här besök är väldigt viktiga för Erdogan, särskilt inför valet. Han har tidigare varit ganska isolerad. Så om jag får ge regeringen ett råd så är det att hålla tillbaka lite, säger Paul Levin.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons