Annons

Sverige i dialog med afrikanska länder om kriget

Rysslands invasion av Ukraina står högt på dagordningen under FN:s generalförsamling i New York, som inleddes på tisdagen.
Sverige ska föra dialog med bland andra afrikanska länder om kriget.
FN • Publicerad 20 september 2023
De svenska ministrarna utanför FN:s generalförsamling.
De svenska ministrarna utanför FN:s generalförsamling.Foto: Jonas Cullberg/TT

I sitt tal i generalförsamlingen anklagade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj Ryssland för att utnyttja den globala matbristen för att pressa omvärlden att erkänna ockuperad ukrainsk mark som rysk.

Talet var ett av många under öppningsdagen som handlade om kriget i Ukraina och även i samtal ledare emellan tas kriget upp.

Annons

Statsminister Ulf Kristersson (M) och utrikesminister Tobias Billström (M) kommer att diskutera kriget i möten med världsledare under veckan. Ulf Kristersson har bland annat pratat med Kenyas president William Ruto.

Långt från Ukraina

Fokus under veckan ligger enligt Kristersson på att säkra stödet till Ukraina, som är vikande i en del länder i bland annat Afrika och Latinamerika.

– Många länder som ligger långt ifrån Ukraina har inte alls samma känsla för den geografiska närheten och kanske inte heller samma känsla för vilket hot Ryssland kan utgöra, säger statsminister Kristersson vid en pressträff i FN:s rosenträdgård.

– Ett antal länder är också mycket mer beroende av auktoritära stater. Det har vi sett en ökning av det senaste året.

Föra dialog

Statsministern, utrikesminister Tobias Billström och bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) bar kavajnålar med den svenska och ukrainska flaggan på kavajerna under presskonferensen.

– I vår del av världen är kriget en akut säkerhetspolitisk fråga, i andra länder är det snarare en fråga om försämrad ekonomi och försämrad livsmedelsförsörjning, säger Kristersson.

– Det gäller att hela tiden föra dialog med de länderna, kräva av dem att de står upp för det som vi står upp för. Men också visa intresse för de geopolitiska och andra säkerhetsmässiga problem som de har.

Från Sveriges sida handlar det också om att belysa hur kriget stört tillgången på livsmedel i världen, enligt Billström.

– Vi kommer att ordna ett seminarium tillsammans med Zambia om att trygga den globala livsmedelsförsörjningen som har försämrats av Rysslands krig, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons