Annons

Sverige är ett skräckexempel: "Vilda västern"

Från ett fridfullt land med lite våld – till ett som politiker runt om i Europa använder som skräckexempel.
– De som har en bild av Sverige som Bullerbyn kan ha ändrat sin uppfattning lite, säger norske korrespondenten Joakim Reigstad.
Europa • Publicerad 29 september 2023
Utklipp med rubriker från internationella medier angående gängvåldet i Sverige.
Utklipp med rubriker från internationella medier angående gängvåldet i Sverige.Foto: Pontus Lundahl/TT

Sverige befinner sig mitt i en ny våldsvåg. I september har elva personer dödats i skjutningar – den dödligaste månaden för skjutvapenvåld på fyra år.

Det eskalerade gängvåldet uppmärksammas inte bara i Sverige. I maj publicerade Wall Street Journal en artikel med rubriken: "Så blev fredliga Sverige Europas huvudstad för vapenmord". Efter de senaste dagarnas händelser beskriver Daily Mail Stockholm som "vilda västern".

Annons

Frilansjournalisten Anne-Françoise Hivert är bosatt i Lund och jobbar som utrikeskorrespondent för franska Le Monde. Enligt henne stämmer de senaste årens ökade gängvåld inte överens med bilden som fransmännen tidigare hade av Sverige.

– Man hade bilden av ett fridfullt land med lite våld, säger hon.

– Jag tror att det började förändras när man började tala mer och mer om Malmö, då var det väldigt begränsat till den staden.

Något som är extra svårt att förklara för de franska läsarna är orsaken till att gängvåldet har eskalerat så kraftigt, påpekar Anne-Françoise Hivert.

– Men vi har en liknande situation i Marseille, där det är lite samma problematik. Det handlar om faktorer som liknar Sverige mycket, säger hon.

– Skillnaden i Sverige är att det nu sker över hela landet, det handlar inte om bara en stad.

Rädsla för spridning

I Norge har man följt utvecklingen under lång tid och de senaste dagarnas händelser har fått stor uppmärksamhet, påpekar Joakim Reigstad, Nordenkorrespondent för NRK.

– Delvis eftersom det finns en rädsla för att det kan spridas och för att de kriminella nätverken ska försöka etablera sig i Norge.

Enligt honom är det svårt att svara på om bilden av Sverige har förändrats för alla i Norge.

– Men jag tror att de som har en bild av Sverige som Bullerbyn kan ha ändrat sin uppfattning lite genom detta, säger Joakim Reigstad.

Annons

Många kan också ha fått en överdriven bild av hur farligt Sverige faktiskt är, påpekar han.

– Det är inte så att en resa till Sverige innebär att du riskerar att hamna i en dödlig skottlossning.

– Men många som är i Norge frågar mig om det är säkert. Och när jag är ute och arbetar frågar de mig om jag är försiktig eller om jag gör något jag inte borde göra.

Används som skräckexempel

I Finland har det eskalerande gängvåldet framför allt använts som ett politiskt slagträ av vissa partier och personer, som menar att invandringen är roten till alla Sveriges problem.

Det säger Richard Nordgren, reporter på finländska Hufvudstadsbladet som fram till nyligen var tidningens Nordenkorrespondent och bosatt i Stockholm.

– Vi gör lite som norrmännen och danskarna gör, vi talar om exempellandet Sverige för att inte behöva ta emot fler invandrare.

– Det som man inte reagerar på är alla de hundratusentals invandrare som jobbar och betalar skatt och som inte är inblandade i det här gängvåldet, säger han.

Natomedlemskapet, som Finland har lyckats med men inte Sverige, och den svenska kronans värde är också saker som påverkat finländarnas bild av grannlandet, påpekar han.

– Men gängkriminaliteten har lett till att Sverige ses som ett osäkert land, säger Richard Nordgren.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons