Annons

Svenskarna inte längre bäst på engelska

Sverige har knuffats ner från förstaplatsen i ett årligt språkindex, som rankar engelskkunskaper i länder och regioner där engelska inte är förstaspråk.
Språk • Publicerad 5 november 2019
Sverige halkar ner från förstaplatsen i ett årligt språkindex över engelskkunskaper i länder som inte har engelska som förstaspråk. Arkivbild.
Sverige halkar ner från förstaplatsen i ett årligt språkindex över engelskkunskaper i länder som inte har engelska som förstaspråk. Arkivbild.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Efter att ha hamnat på första plats i fjol halkar Sverige ner ett snäpp i ett språkindex som omfattar 2,3 miljoner människor i 100 länder och regioner, visar utbildningsföretagens EF:s årliga rapport.

I år är det i stället Nederländerna som ligger i topp.

Annons

Sverige har inte bara förlorat förstaplatsen utan också fått sitt sämsta resultat, sett till antal poäng, på över fem år.

– Kanske tar en del svenskar engelskan lite för given, eftersom vi har legat på en hög nivå länge, säger Malin Ankarberg, Sverigechef på EF.

Samtidigt tror hon inte att man behöver vara alltför orolig över vart svenskarnas engelskkunskaper är på väg.

– Jag tycker inte att man ska dra för stora växlar på ett års resultat. Det vi ser är ett litet steg tillbaka, men det kanske behövs för att väcka tanken hos allmänheten om att vi kan bättre, säger Malin Ankarberg.

Våra nordiska grannländer Norge och Danmark ligger på tredje och fjärde plats i topplistan. Singapore hamnar på femte plats.

Bland svenskarna är det personer mellan 18 och 20 år som är bäst på engelska, till skillnad från det globala snittet, där det är personer mellan 26 och 30 år som har bäst engelskkunskaper.

Europa fortsätter att vara den världsdel som gör bäst ifrån sig i språkindexet. Afrika, Asien och Mellanöstern har fått ett sämre resultat än i fjol. I Sydamerika har däremot 12 av 18 länder förbättrat sitt resultat jämfört med förra året.

Jenny Rydberg/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons