Annons

Svenskar gripna för narkotikabrott i Iran

Två svenska medborgare har gripits i Iran i samband med ett tillslag mot ett internationellt narkotikasyndikat, rapporterar BBC Farsi och Reuters med hänvisning till den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Tasnim.
Brott • Publicerad 1 juli 2020
Två svenskar har gripits i Iran misstänkta för narkotikahandel. Det ska röra sig om syntetiska droger. Arkivbild.
Två svenskar har gripits i Iran misstänkta för narkotikahandel. Det ska röra sig om syntetiska droger. Arkivbild.Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

En större mängd syntetiska droger har beslagtagits, enligt Tasnim.

– UD och vår ambassad i Teheran följer sedan i januari i år ett ärende med två frihetsberövade svenskar i Iran, säger Erik Karlsson vid utrikesdepartementets presstjänst.

Annons

De två frihetsberövade är män i 20- och 25-årsåldern hemmahörande i Svealand och Götaland. Utrikesdepartementet kan inte lämna mer information om ärendet utan hänvisar till sekretess.

– När sånt här händer allmänt har man såklart rätt till konsulärt stöd från svenska ambassaden och från UD. Vi arbetar konsulärt med ärendet, säger Erik Karlsson.

För knappt tre år sedan mildrade Iran landets narkotikalagar något. Gränsen för dödsstraff höjdes från 30 gram till två kilo för dem som ertappas med heroin, kokain eller amfetamin. Gränsen för opium och cannabis höjdes i sin tur från fem till 50 kilo.

Det är dock fortfarande belagt med dödsstraff att vara ledare för ett gäng som säljer knark, samt att utnyttja minderåriga eller använda sig av skjutvapen i narkotikaaffärer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons